Wie wil er nu niet super weinig afwas? Dit recept voor een Grieks eenpansgerecht met gehakt is dan een uitkomst. Inclusief een goede portie groente, rul gebakken gehakt met spekjes, heerlijke aardappeltjes en lekker veel smaak. Een makkelijke maaltijd. Ik zeg doen!
Voorbereiding 10 minutenmin
Kook Tijd 20 minutenmin
Totale Tijd 30 minutenmin
Gang Hoofdgerecht
Wereldkeuken Europese keukens, Grieks
Hoeveelheid 4personen
Ingrediënten
1kgaardappelschijfjesvoorgekookt
50gramboterongezouten
125gramspekreepjes
300gramrundergehakt
1theelepelgedroogde tijm
½theelepelpaprikapoeder
¼theelepelzout
⅛theelepelpeper
3eetlepelsrozijnengeweld
1courgettein plakken gesneden
1eetlepelgedroogde oregano
100gramcherrytomatengehalveerd
100gramfeta kaasverkruimeld
100mlGriekse yoghurt
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Smelt de boter in een pan en bak de aardappelschijfjes in vier porties tot ze lichtbruin zijn en haal ze met een schuimspaan uit de pan.
1 kg aardappelschijfjes, 50 gram boter
Schep de spekreepjes in de pan, roerbak ze ongeveer 1 minuut en voeg dan het gehakt, tijm, paprikapoeder en zout en peper toe. Bak goed door tot het gehakt rul is.
Doe het gehakt in een kom en meng de rozijnen erdoor.
3 eetlepels rozijnen
Leg ⅓ deel van het gehakt onderin de hapjespan.
Bedek met de helft van de aardappelen en vervolgens weer ⅓ van het gehakt.
Op het gehakt verdeel je de plakjes courgette.
1 courgette
Bestrooi die met oregano voor nog meer smaak.
1 eetlepel gedroogde oregano
Daarop leg je de aardappels en de rest van het gehakt.
Verdeel de cherrytomaten over het gehakt en doe het deksel op de pan.
100 gram cherrytomaten
Laat dit 20 minuten stoven op laag vuur.
Ondertussen: doe de fetakaas in een kom en meng die met de yoghurt.
100 gram feta kaas, 100 ml Griekse yoghurt
Haal de deksel van de pan en schep het yoghurt kaas mengsel erboven op.
Serveer meteen.
NOTITIES
1. Aardappels: Gebruik vastkokende aardappelen zoals Charlotte en Nicola. Snij ze in schijfjes en kook ze 10 minuten in kokend water en spoel ze af. Of gebruik kant-en-klare aardappelschijfjes uit de winkel. Die zijn al voorgekookt en die stap kun je dan dus overslaan.2. Spekjes, of bacon: Je kunt ze eventueel ook vervangen door aangebakken champignons of extra zongedroogde tomaten.3. Rundergehakt: Rundergehakt heeft lekker veel smaak en past prima in dit eenpansgerecht. Maar je kunt ook kiezen voor half-om-half, kip of lamsgehakt.4. Tijm: Gebruik tijm om veel smaak te geven aan dit gerecht. Je kunt de tijm ook door rozemarijn vervangen.5. Rozijnen: Geeft een lekker zoetje. Laat ze een nacht wellen of breng een pannetje met water aan de kook, en wel de rozijnen een kwartier in het hete water, dan bakken ze niet aan.6. BewarenLaat dit eenpansgerecht snel afkoelen voordat je het gaat bewaren.
Koelkast: De aardappelovenschotel kun je tot 2 dagen afgedekt bewaren in de koelkast.
Diepvries: Deze Griekse aardappelschotel kun je tot 2 maanden bewaren in de diepvries. Verpak in een afgesloten diepvriesdoos of verpak in twee lagen folie. Laat ontdooien in de koelkast.
Opwarmen: Dit kun je in dezelfde pan doen op gemiddeld vuur. Of je schept het in een ovenschaal en verwarmt het in de oven. Ongeveer 30 minuten bij 180 °C.