Tiramisu is een van de ultieme Italiaanse desserts. Voor een buffet is het leuk om het als cupcake te serveren. Zo heeft iedereen een eigen dessert en is het zelfs uit de hand te eten. Door de cakes te doordrenken met een koffiesmaak en als topping een mascarpone creme te gebruiken is dit het ultieme Italiaanse buffet dessert Tiramisu cupcakes.
Voorbereidingstijd 20 minutenmin
Bereidingstijd 25 minutenmin
Frosting 15 minutenmin
Totale tijd 1 uuruur
Porties 12cupcakes
calorieën 456kcal
Equipment
hetelucht oven of onder en bovenwarmte oven (in dat geval verhoog je de in het recept aangegeven temperatuur met 20 graden Celsius)
Ingrediënten
Koffie siroop
80mlwaterheet
1theelepelespresso poeder
3eetlepelssuiker
1eetlepelkoffie likeurof amandel likeur
Cupcakes
250gramroomboterkamertemperatuur
100gramsuiker
150gram bruine suiker
4eieren maat L
1theelepel vanille extract
1theelepelespressopoeder
250gramzelfrijzend bakmeel
4eetlepelsmelk
Frosting
170grammascarpone
40grampoedersuiker
1theelepelespresso poeder
1 ½eetlepelkoffie likeurzoals Tia Maria, Marrakesh of Kahlua
180mlslagroom
1eetlepelcacao poeder
Ingredients you need per step are listed below the step in Italic
Instructies
Koffie siroop
Meng alle ingredienten voor de siroop goed door.
Laat afkoelen naar kamertemperatuur.
Cupcakes
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Doe de papieren bakvormpjes in de cupcake vorm.
Klop de boter op hoge snelheid met de mixer romig.
Voeg de beide suikers toe en meng nog eens 2 minuten.
Verlaag de snelheid van de mixer naar medium en voeg de eieren één voor één toe. Voeg de volgende pas toe als de vorige is opgenomen.
Voeg het vanille-extract en espressopoeder toe en meng nog even door.
Zeef het zelfrijzend bakmeel boven de kom en meng met een spatel door het beslag.
Giet de melk erbij en spatel die er doorheen.
Verdeel het beslag over de vormpjes en zet die in de oven.
Bak 20 minuten of tot het moment dat de cakes gaar zijn (wanneer je een prikker in het midden van de cupcake prikt komt deze er droog uit).
Prik met een houten prikker gaatjes in de bovenzijde van de cupcakes.
Smeer met een kwastje de bovenkant van de cupcakes in met de koffiesiroop, totdat de koffie siroop op is.
Laat de cupcakes 5 minuten staan en haal ze dan uit de cupcake bakvorm en plaats ze op een rooster. Laat afkoelen naar kamertemperatuur (anders smelt de topping).
Frosting
Meng in een grote kom de mascarpone, suiker, espresso poeder en likeur tot het goed gemengd is.
In een tweede kom klop je de slagroom stijf.
Doe ⅓ van de slagroom bij de kom met mascarpone en meng deze door.
Voeg vervolgens de rest van de slagroom toe.
Breng de frosting over naar een spuitzak en decoreer elke cupcake met een toefje mascarpone creme.
Bestuif elke cupcake met cacao.
NOTES
Door het gebruik van papieren cupcakevormpjes lossen de cupcakes mooi uit de bakvorm. Wil je geen papieren vormpjes gebruiken, zorg er dan voor dat je de bakvorm invet met boter voor gebruik.
Zorg dat bij het bereiden van het beslag voor de cupcakes alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn (ook de boter, eieren en melk), daardoor voorkom je klontjes in het beslag.
Meng het deeg na het toevoegen van de laatste bloem net totdat de bloem is opgenomen. Zou je langer doorkloppen dan klop je de luchtigheid uit het beslag en krijg je een vaste cake.
Zorg dat de slagroom goed koud is tijdens het kloppen, maar laat de mascarpone een kwartier opwarmen buiten de koeling. Slagroom kun je het beste stijfkloppen wanneer het koud is, maar wanneer de mascarpone te koud is, dan is het lastig om een egale topping te krijgen. De mascarpone en suiker worden voorzichtig met een spatel door de slagroom gevouwen om de luchtigheid van de topping te bewaren.
Eten er kinderen mee, gebruik dan alleen koffie in je beslag. Is het een feestje voor volwassenen dan kun je de helft van de koffie vervangen door marsala.
De aangegeven baktijd is een indicatie, maar elke oven wijkt iets af. In jouw oven kan het dus net iets warmer of kouder zijn. Gebruik daarom altijd een sateprikker om de gaarheid te testen. Prik het stokje in het midden van een cupcake en kijk of hij er schoon uitkomt. Wanneer dit niet het geval is, dan zet je de cupcakes nog even in de oven terug.