Knapperig en vegetarisch, deze courgette gehaktballetjes. Langzaam gegaard in een heerlijke tomatensaus. Vol verse groente en lekker slank.
Voorbereiding 30 minutenmin
Kook Tijd 20 minutenmin
Totale Tijd 50 minutenmin
Hoeveelheid 4personen
Apparatuur
hetelucht oven of onder en bovenwarmte oven (in dat geval verhoog je de in het recept aangegeven temperatuur met 20 graden Celsius)
Rasp
koekenpan 26 cm
Vergiet
bakplaat
Ingrediënten
Courgette gehaktballetjes
2eetlepelsolijfolie
2teentjes knoflook platgeslagen
2courgettes grof geraspt
0.5theelepelzeezout
snufjepeper
90grampaneermeel
2theelepelsItaliaanse kruiden
1ei Losgeklopt
40gramParmezaanse kaas fijngeraspt
Tomatensaus
1eetlepelolijfolie
1sjalotje fijngesnipperd
1teentje knoflook fijngehakt
30gramtomatenpuree
400mlgezeefde tomaten
400gramgepelde tomaten
1theelepelItaliaanse kruiden
1laurierblaadje
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Courgette gehaktballetjes
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Zet een koekenpan op het vuur en schenk daar de eetlepel olijfolie in.
Doe de 2 geplette teentjes knoflook erbij en roerbak 1 minuut. Haal de knoflook uit de olie en voeg dan de courgette toe.
Roerbak de courgette tussen de 5 en 10 minuten, tot al het vocht is verdampt.
Laat de courgette nog even uitlekken in een vergiet en doe hem vervolgens in een kom waar je hem mengt met het zout, peper, paneermeel, Parmezaanse kaas, Italiaanse kruiden en het ei.
Maak kleine balletjes van het courgette mengsel en leg die op een bakplaat.
Besmeer de bovenzijde van de balletjes licht met olijfolie en zet ze in de oven.
Bak 20 tot 25 minuten tot ze goudbruin en stevig zijn.
Tomatensaus
Doe de olijfolie in de pan en fruit het sjalotje in 3 minuten glazig.
Voeg de knoflook toe en roerbak 30 minuten.
Schep dan de tomatenpuree erbij en roerbak het mengsel 2 minuten.
Schenk de gezeefde tomaten en gepelde tomaten erbij en strooi de Italiaanse kruiden erover.
Meng alles goed door en leg het laurierblaadje op de saus.
Laat 20 minuten sudderen, tot de gepelde tomaten mooi zacht zijn en je ze met de achterkant van je lepel plat kunt drukken (en doe dat dan ook).
Voeg de gehaktballen toe aan de saus en warm nog 2 minuten mee.
Serveer met Parmezaanse kaas en (optioneeverse kruiden zoals peterselie en basilicum).