Dit zelfgemaakte vanille-ijs is heerlijk romig en smelt echt weg op de tong. Het krokante bakje van zanddeeg is knapperig en zoet. Een feestje voor de kids!
Voorbereiding 20 minutenmin
Kook Tijd 20 minutenmin
vriestijd 3 uuruur
Totale Tijd 3 uuruur40 minutenmin
Hoeveelheid 10personen
Ingrediënten
Vanille ijs
250 mlmascarpone
70gramsuiker
1theelepelvanille extract
Chocolate chip koek bakjes
1theelepelvanille extract
360gram bloem
120gram bruine suiker
70gramsuiker
¾theelepel bakpoeder
½theelepelzout
175grambotergesmolten
2eierenmaat L
100gramchocolate chips
Serveren
vanille ijs
chocolate chip koek bakjes
bessenen ander fruit
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Vanille ijs
Klop de slagroom met de suiker en het vanille extract met een mixer lobbig (yoghurt dikte)
Giet in een diepvriesschaal en sluit af met een deksel.
Zet de schaal in de diepvries en roer het ijs elke 30 minuten met een vork door, zodat er geen grote ijskristallen ontstaan. Herhaal dit 3 tot 4 keer.
Laat minimaal 3 uur invriezen
Chocolate chip koek bakjes
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Leg een cupcake vorm omgekeerd voor je neer en bestrijk de buitenzijde met olie.
Meng in een kom de bloem, bruine suiker, suiker, bakpoeder en zout. Meng alles goed door.
Voeg aan de gesmolten boter de eieren en vanille toe. Mix dit tot het glad is.
Voeg het botermengsel aan de kom met droge ingrediënten toe. Meng tot er een stevig deeg is gevormd.
Voeg de chocolate chips toe en meng met een spatel alles goed door.
Rol het deeg uit tot ongeveer 1 cm dikte. Snij of druk 11 tot 12 cm grote deegrondjes uit het deeg (gebruik een uitsteker of een bord waar je omheen snijdt.)
Leg elk rondje op een cupcake vorm en druk die aan, zodat je een glad oppervlakte hebt.
Bak 12 tot 14 minuten tot de bakjes stevig en bruin zijn.
Laat 5 minuten afkoelen.
Haal de bakjes voorzichtig van de cupcake vorm.
Laat verder afkoelen op een rek.
Serveren
Zet een chocolate chip koekbakje voor je neer.
Schep met een ijsschep een bolletje ijs in het bakje.
Garneer met vers fruit.
Serveer meteen.
NOTITIES
Zorg dat het zanddeeg, voor je het afbakt, tenminste 2 uur is gekoeld in de koelkast. Zo zorg je ervoor dat het niet uitloopt en de bakjes vorm behouden blijft.
Gebruik de cupcakevorm op zijn kop. Wanneer je het deeg hieromheen vouwt, ontstaat een mooi bakje.
Het eenvoudigst om ijs te maken is met behulp van een ijsmachine. Heb je die niet, geen nood! Klop de slagroom dan lobbig (yoghurtdikte) en meng alles, Schenk het over naar een diepvriesbak en vries in. Zorg ervoor, om goed ijs te krijgen, dat je dit minimaal 1 dag voor gebruik doet.
Ik heb rode besjes gebruikt omdat ze nu zo heerlijk in het seizoen zijn. Maar je kunt ook versieren met aardbeien, frambozen, gekarameliseerde appel en noten. Zo is dit toetje in elk seizoen een feestje.