Bij het plannen van een kinderfeestje hoort natuurlijk ook een traktatie die de kinderen doet stralen. En wat is er feestelijker dan cupcake ijsjes?Deze schattige traktaties zijn romig en zacht van binnen, knapperig aan de buitenkant door het ijsbekertje, en versierd met frosting en vrolijke discodip. Het is een eenvoudig recept dat in een handomdraai klaar is, perfect voor drukke feestjes!
Voorbereidingstijd 10 minutenmin
Bereidingstijd 20 minutenmin
afkoelen en maken frosting 1 uuruur
Totale tijd 1 uuruur30 minutenmin
Gang Zoete Baksels
Keuken Amerikaans
Porties 12personen
calorieën 487kcal
Ingrediënten
Cupcakes
12ijsbakjesof hoorntjes
250gramroomboterkamertemperatuur
250gramsuiker
4eierenmaat L, kamertemperatuur
1theelepelvanille-extract
250gramzelfrijzend bakmeel
3eetlepelsmelkkamertemperatuur
Frosting
50gramroomboterongezouten, kamertemperatuur
100gramroomkaaskamertemperatuur
1theelepelvanille-extract
¼theelepelzout
250grampoedersuiker
2eetlepelsdiscodiptopping
Ingredients you need per step are listed below the step in Italic
Instructies
Cupcakes
Verwarm de oven voor op 180 °C of 160 °C
Doe de ijsbakjes in een muffinvorm zodat ze rechtop staan.
12 ijsbakjes
Klop de roomboter met de suiker tot hij romig is op hoge snelheid met de mixer gedurende 2 minuten.
250 gram roomboter, 250 gram suiker
Verlaag de snelheid van de mixer naar medium en voeg de eieren een voor een toe. Voeg de volgende pas toe als de eerste is opgenomen.
4 eieren
Voeg dan het vanille-extract toe en meng nog even door.
1 theelepel vanille-extract
Zet de mixer laag en doe de helft van de zelfrijzend bakmeel bij de botermix.
250 gram zelfrijzend bakmeel
Schenk de melk erbij en vervolgens de rest van het bakmeel en mix op lage stand, tot het net is opgenomen.
3 eetlepels melk
Met een ijsbolletjes schep maak je een bolletje op elk ijshoorntje.
Zet de bakjes in de oven en bak gedurende 20 minuten tot ze goudbruin en gaar zijn.
Laat afkoelen naar kamertemperatuur.
Frosting
Doe de boter en de roomkaas in een grote kom en mix op hoge snelheid tot het goed gemengd en romig is.
50 gram roomboter, 100 gram roomkaas
Doe het zout en vanille-extract erbij en meng alles nog een minuut op hoge snelheid.
1 theelepel vanille-extract, ¼ theelepel zout
Verlaag de snelheid van de mixer en voeg de poedersuiker toe. Meng totdat het gemengd is. Schraap ook een keer de zijkanten goed schoon zodat alles goed mengt.
250 gram poedersuiker
Doe de frosting in een spuitzak met een tip en spuit op elke cupcake een mooie toef frosting.
Strooi discodip op elke toef.
2 eetlepels discodip
NOTES
1. Baktips
Zorg dat alle ingrediënten voor zowel het beslag als de frosting op kamertemperatuur zijn. Dat zorgt voor een luchtige cupcake met een gladde frosting
Het basisrecept voor deze vanille cupcakes hetzelfde als voor een normale cake: 1:1:1:1 (verhouding gewicht, bloem:suiker:boter:eieren).
Laat de cupcakes afkoelen voor je de frosting erop spuit. De frosting loopt dan niet uit.
2. Vanille-extract - Als je het aan kunt komen gebruik dan natuurlijk vanille-extract. Met dit vanille-extract recept maak je dat zelf (en dat is veel goedkoper dan zo’n klein flesje uit de winkel en je kunt er heel lang mee doen).3. GaarheidOvens zijn inconsistent in warmte (soms zijn ze kouder dan de aangegeven temperatuur, andere keren worden ze heter). En als je je oven nog niet zo goed kent, controleer dan de cupcakes twee minuten voor het einde van de baktijd op gaarheid. Dat kan op drie eenvoudige manieren:
Schud de vorm lichtjes. Als de bovenkant van de cake nog beweegt, is hij nog niet klaar.
Druk met je vinger op het midden van een cake. Als de afdruk meteen terugveert, is de cake klaar. Als er een kuiltje zichtbaar blijft, moeten ze iets langer bakken.
Prik een tandenstoker in het midden van een cupcake. Als deze er schoon en droog uit komt, is de cake gaar.
4. BewarenEet je de cupcakes ijsjes dezelfde dag op dan kun je ze gewoon op een koele plek bewaren. Anders het volgende bewaaradvies:
Zonder topping, kamertemperatuur: drie dagen luchtdicht verpakt in een doos, of ingepakt in plasticfolie.
Zonder topping invriezen: in een diepvriesdoos of zak, tot 2 maanden.
Met topping, koelkast: Drie dagen luchtdicht verpakt. Haal ze een half uur voor het serveren uit de koelkast.