Een hapje van deze Espetada, Portugese rundvlees BBQ-spiesjes en je wordt helemaal blij, zo lekker zijn ze. De entrecote is traditioneel gemarineerd in wijn, laurier en knoflook. En door het lang te marineren en vervolgens te grillen krijg je een warme volle smaak en een supermals stukje vlees. Grill het op het fornuis, rooster onder de ovengrill of bak op de BBQ!
Doe de entrecote in de marinade, dek af met plastic folie en laat minimaal 8 uur marineren in de koeling.
Verdeel de entrecote over de stokjes.
Wrijf in met een ruime hoeveelheid zeezout
2 eetlepels zeezout
Verwarm de grill tot hij heet is en grill de spiesen tot ze mooi bruin zijn aan alle zijden, ongeveer 3 minuten aan elke kant.
Schud of wrijf het teveel aan zeezout van de spiesen.
NOTITIES
1. - Wil je dit recept maken? Bestel dan alle ingrediënten snel en eenvoudig met één druk op de knop. 2. - EntrecoteHeel smaakvol om te gebruiken voor de Espetada. Zorg ervoor dat je je vlees minimaal 8 uur marineert. Door de wijn en de marinade tijd wordt het vlees heel mals. Door olie aan de marinade toe te voegen zal het vlees minder plakken op je rooster. Je kunt voor een espetada ook kip, bieflap of varkenshaas gebruiken. 3. - WijnGebruik voor het marineren van het vlees een echte Portugese wijn. Zo houdt je het gerecht in stijl.4. - LaurierblaadjesHet kruid wat de Espetada een Espetada Madeira maakt. Het laurierblad heeft weg van tijm en oregano, maar dan met een warme ondertoon. En door de ruime marinade tijd, proef je het goed. Erg lekker!5. - ZeezoutGebruik een ruime hoeveelheid zeezout, net zoals de Portugezen doen. Bestrijk de espetada net voor het grillen met een flinke hoeveelheid zeezout en, na het grillen, wrijf of schudt je het teveel aan zout eraf.6. - Bewaren
Koelkast - Bewaar de espetada's gemarineerd maximaal 1 dag in de koeling. Is het vlees gebakken dan kun je het afgedekt tot 3 dagen in de koelkast bewaren.
Diepvries - Vries het vlees in de marinade in. En laat ontdooien in de koelkast. Zo hoef je het vlees niet acht uur te laten marineren. Heb je het vlees al bereidt? Vries het dan in en bewaar het in een diepvriesdoos voor maximaal 2 maanden. Laat ondooien in de koelkast.
Opwarmen - Verpak in aluminium folie en warm 20 minuten bij 160 °C in een voorverwarmde oven.
7. - VoedingswaardeDe voedingswaarde is weergegeven per persoon (ongeveer 2 spiesjes), zonder bijgerechten. Let op de voedingswaarde zal minder zijn, want de marinade wordt niet gegeten!