Spinazie ricotta en feta cake is een heerlijk vegetarisch bijgerecht bij het Italiaanse buffet. Door de presentatie kun je het makkelijk verdelen. En de smaak van de spinazie, milde ricotta, pikante feta bedekt met krokant filodeeg dat met kruidenboter is bestreken is heerlijk.
Bereidingstijd 10 minutenmin
Oventijd 30 minutenmin
Totale tijd 40 minutenmin
Porties 10plakjes
calorieën 293kcal
Equipment
hetelucht oven of onder en bovenwarmte oven (in dat geval verhoog je de in het recept aangegeven temperatuur met 20 graden Celsius)
cakeblik 26 cm
Ingrediënten
1uigroot, gesnipperd
4tenenknoflookgepeld en fijngehakt
500gramspinazievers of 350 gram diepvries spinazie ontdooid
1eimaat L
500gramricotta
1theelepelnootmuskaatvers geraspt
200 gramfeta kaas
10sheetsfilodeegontdooid
2Eetlepelsolijfolieom in te vetten
100gramkruidenbotergesmolten
Ingredients you need per step are listed below the step in Italic
Instructies
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
Vet een cakeblik in met olijfolie.
In een pan verhit je olijfolie en fruit je de ui 3 minuten tot hij glazig is.
Voeg de knoflook en bak deze 30 seconden mee.
Voeg de spinazie toe en kook 5 minuten.
Doe het spinaziemengsel in een zeef en druk het vocht eruit.
In een kom meng je het ei met nutmeg, ricotta en zout en peper los.
Meng de feta en het spinaziemengsel erdoor.
Leg een velletje filodeeg in de vorm en bestrijk met de gesmolten kruidenboter. Herhaal dit met met 8 filodeeg vellen. Laat de vellen een stukje over de vorm hangen, zodat je deze straks over de vulling dicht kunt klappen.
Schep de vulling in de vorm en druk deze goed aan met de bolle zijde van een lepel.
Leg de twee achtergehouden filodeeg vellen bovenop (bestrijk ze met gesmolten kruidenboter) en vouw de bovenzijde dicht.
Bak 30 minuten in de oven.
Hasl uit het bakblik en laat afkoelen op een rooster.
NOTES
Een goedkopere variant is het gebruik van diepvriesspinazie. Ontdooi de spinazie voor gebruik en laat hem goed uitlekken. Anders wordt de vulling te nat en kun je hem niet makkelijk snijden. Wanneer je diepvriesspinazie gebruikt heb je slechts 350 gram nodig.
Filodeeg is heel erg kwetsbaar, je scheurt het zo in. Zorg ervoor dat je het pakje net voor gebruik openmaakt. Als het indroogt zijn de vellen bijna niet meer van elkaar te krijgen en scheuren zijn onvermijdelijk.
Feta is een witte kaas en mag alleen zo genoemd worden als het gemaakt is in Griekenland en bestaat uit 70 % schapenmelk en 30 % geitenmelk. Witte kaasblokjes in de supermarkt zijn meestal gemaakt van koemelk. In dit recept is de fetakaas uit te wisselen met de witte kaasblokjes.