Een Zoete Omelet met Rabarber Compote, een heerlijk toetje of zoete lunch. Het ei is luchtig geklopt, waardoor de zoete omelet fluffy is. De rabarber is met suiker en kardamom heerlijk zoetzuur. Serveer de warme omelet met warme of koude rabarber compote en iedereen zal versteld staan van dit verrassende gerechtje.
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Rabarbercompote
Maak de stelen van de rabarber schoon en snij in stukken van 4 cm.
350 gram rabarber
Breng het water met suiker en de gekneusde kardemompeul aan de kook.
100 ml water, 50 gram suiker, 1 kardemom peul
Doe de rabarber erbij en laat die in 10 tot 15 minuten beetgaar worden.
Doe het aardappelmeel in een kommetje schenk wat kookvocht erbij en maak een papje.
1 theelepel aardappel zetmeel
Bind met dit papje de rabarbercompote. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Zoete Omelet
Splits de eieren.
5 eieren
Klop de ei-gelen met de suiker tot ze lichtgeel van kleur en schuimig zijn.
40 gram suiker
Klop de eiwitten met een snufje zout stijf.
⅛ theelepel zout
Laat de boter in de koekenpan smelten.
50 gram boter
Spatel met een garde de eiwitten voorzichtig door het eigeel en schenk het ei voorzichtig in de koekenpan. Verdeel de eimassa over de bodem en zet het vuur laag.
Bak de omelet ongeveer 2 minuten en klap hem dan dubbel.
Leg een deksel of aluminiumfolie over de pan en laat hem nog 5 minuten op laag vuur gaar worden.
Snij in vieren en leg op een bord.
Bestrooi met poedersuiker, eventueel een schepje crème fraîche erbij en serveer samen met de rabarber compote.
½ eetlepel poedersuiker, 1 eetlepel crème fraîche
NOTITIES
1. - Wil je dit recept maken? Bestel dan alle ingrediënten met één druk op de knop snel en makkelijk:2. - RabarberHet rabarberseizoen in de volle grond loopt van (eind) maart tot 21 juni (de langste dag van het jaar). Hoe later de rabarber wordt geoogst, hoe zuurder hij is (en hoe meer suiker je moet toevoegen). Rabarber die in de supermarkt wordt verkocht heeft meestal mooie rode stelen en die stelen geven bij het koken (wanneer je ze tenminste niet schilt) een hele mooie rode kleur aan de moes. Gebruik de stelen van de rabarber en niet de bladeren (die bevatten een te hoge concentratie oxaalzuur wat giftig is). Je kunt rabarber ook vervangen door bosbessen, blauwe bessen of abrikozen.2. - Aardappel zetmeelDoor de compote te binden, wordt de smaak wat zachter. Vervang het aardappel zetmeel eventueel met maizena.3. - OmeletDoor het eigeel en het eiwit apart op te kloppen krijg je een omelet die nog luchtiger is. Zorg ervoor dat je het eiwit voorzichtig door het eigeel mengt, zodat het de lucht vasthoudt.4. - Lactose-vrijDe boter kun je vervangen door plantaardige margarine en de crème fraîche laten vervallen. Het recept is daarmee lactose-vrij. 5. - Bewaren
Eet de omelet meteen op, die kun je niet bewaren.
Koelkast - De rabarbercompote kun je in de koelkast tot 2 weken in een schoon glazen potje bewaren.
Diepvries - Wanneer je de rabarbercompote na het maken invriest, is hij tot 3 maanden houdbaar
6. - Voedingswaarde
De voedingswaarden zijn per kwart omelet met rabarbercompote, poedersuiker en crème fraîche.