Wie houdt er nu niet van een goede döner kebab? Niet voor niets één van de meest populaire afhaal recepten. Maar wist je dat je dit heerlijke gerecht ook zelf kunt maken? Marineer het vlees zodat het heerlijk mals en smaakvol wordt en grill het dan in de oven (of op de BBQ). Geserveerd met een pita broodje of tussen een turks brood is dit recept geschikt voor een makkelijke maaltijd tot een feestje.
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Maak een marinade door de yoghurt te mengen met de helft van de shoarmakruiden.
250 ml yoghurt, 3 eetlepels Shoarma kruiden
Leg de kipdijfilet in de marinade en zorg ervoor dat alle zijdes bedekt zijn. Laat minimaal 3 uur (maar je mag de kip ook een dag van tevoren in de marinade leggen) marineren in de koeling.
750 gram kipdijfilet
Verwarm de oven voor op 220 °C of 200 °C. Bekleedt een ovenschaal met aluminiumfolie.
Pak twee spiezen en rijg kipdijfilet aan de spiezen. Er kunnen ongeveer drie kippendijen aan de spiezen. Bestrooi de kip met de rest van de shoarma kruiden en leg op de ovenschaal (de voor en achterkant van de spies ‘hangt’ daarbij op de rand van de schaal).
Verdeel een eetlepel olijfolie over het vlees en zet de schaal in de oven.
2 eetlepels olijfolie
Laat 35 minuten bakken, haal de ovenschaal uit de oven. Draai de spiesjes om (dus de onderkant naar boven) en verdeel een eetlepel olijfolie over de kip.
Zet weer terug in de oven en bak voor 30 minuten.
Pak een scherp mes en snij het kippenvlees van de spiezen.
Snij het brood open en verdeel sla over de onderkant. Daarop leg je het vlees en dat garneer je met plakjes tomaat en ui.
Schep de knoflooksaus erop en bedek met het brood kapje.
200 ml knoflooksaus
Serveer meteen.
NOTITIES
1. Kippendijen: Gebruik kippendijen voor dit recept. Ze zijn wat vetter en daardoor heel geschikt voor het bakken in de oven, zonder dat het vlees teveel uitdroogt. Vervang niet door kipfilet, want dat droogt te veel uit en dat is niet lekker.2. Shoarma kruiden: Je kunt het kant-en-klaar kopen, maar dit is een heerlijk recept om zelf shoarma kruiden te maken.3. Knoflooksaus: mijn keuze op een brood Döner Kebab. Maar je kunt ook voor chilisaus of tzatziki gaan. Ik maak altijd mijn knoflooksaus zelf.4. Oven - Wanneer je onder- en bovenwarmte gebruikt zet je de temperatuur op 220 °C. Bij een heteluchtoven is 200 °C voldoende.5. Bewaren Zorg ervoor dat je restjes zo snel mogelijk afkoelt en bewaart.
Koelkast: Doe de Döner kip in een afgesloten luchtdichte bak en bewaar maximaal 3 dagen in de koelkast.
Diepvries: Je kunt de Kip kebab ook in een diepvrieszak of doos bewaren in de vriezer. Het vlees blijft dan ongeveer 2 maanden goed. Laat ontdooien in de koelkast.
Opwarmen: Bak het vlees op laag vuur in de pan in wat olijfolie. Zorg ervoor dat je op laag vuur verwarmt anders wordt het vlees droog. Laat het goed heet worden, voordat je het serveert.