Maak indruk op je gasten met dit heerlijke aspergeragout met zalm recept! Serveer dit smaakvolle en romige voorgerecht in een pasteibakje en geniet van de combinatie van de zachte asperges en ziltige zalm.
Voorbereiding 15 minutenmin
Kook Tijd 15 minutenmin
Totale Tijd 30 minutenmin
Gang Lunch Recept, Voorgerecht
Wereldkeuken Nederlands
Hoeveelheid 4personen
Ingrediënten
500gramwitte aspergesgewassen
½theelepelzout
1literwater
25gramroomboter
2eetlepelsbloem
50mlkookroom
100gramgerookte zalmin reepjes
1theelepelgedroogde dille
zout en peper
4pasteitjesbladerdeegbakjes, gebakken
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Schil de asperges en snij de houtachtige onderkant van de asperges.
500 gram witte asperges
Doe de onderkantjes en schillen in een pan, en vul aan met een liter water en het zout en breng aan de kook.
½ theelepel zout, 1 liter water
Leg dan de rest van de asperges in de pan en kook ze 8 minuten mee.
Haal de asperges uit de pan en laat even afkoelen tot je ze kunt snijden.
Haal ook 300 ml kookvocht uit de pan en zet die even weg. De rest (kontjes, schillen en bouillon) heb je voor dit recept niet meer nodig.
Smelt de boter in een pan en voeg, als die is gesmolten, in één keer de bloem toe. Bak die, terwijl je roert, 2 minuten mee.
25 gram roomboter, 2 eetlepels bloem
Pak dan een garde en verdun de roux met het kookvocht dat je beetje bij beetje toevoegt, terwijl je blijft roeren.
Laat de saus nu 2-3 minuten nog sudderen, zodat hij iets indikt.
Snij de licht afgekoelde asperges in stukken van 1 cm.
Meng de room door de saus, voeg dan ook de asperges, driekwart van de zalmreepjes en dille erdoor en breng op smaak met zout en peper.
50 ml kookroom, 100 gram gerookte zalm, 1 theelepel gedroogde dille, zout en peper
Bij het serveren zet je een pasteibakje op een bord en vul dat met de asperagout met zalm. Garneer met reepjes gerookte zalm. Serveer meteen.
4 pasteitjes
NOTITIES
1. Vervanging en variaties
Kookroom - Kookroom is de light versie van slagroom, met hetzelfde resultaat. Je gebruikt het om de saus een romige smaak te geven. Heb je geen kookroom, dan kun je het vervangen door 50 ml slagroom.
Ook lekker met verse dille, tijm en rozemarijn.
Gerookte zalm: vervang door kabeljauw of gepocheerde zalm
2. Pasteibakjes: Je kunt kant-en-klare pasteitjes kopen, maar de allerlekkerste maak je zelf met dit recept voor het maken van pasteibakjes (en dat is snel klaar en supermakkelijk!)3. Bewaren Wil je de aspergeragout met zalm bewaren laat hem dan snel volledig afkoelen.
Koelkast: Laat de ragout afkoelen naar kamertemperatuur. Bewaar in een luchtdicht afgesloten bakje maximaal 2 dagen in de koeling.
Diepvries - Laat de ragout afkoelen in de koelkast. Schep de ragout vervolgens in een luchtdicht diepvriesbakje. Vries het dan in. Let op dat je 1 cm onder de rand van het doosje blijft want ragout zet nog uit. Op deze manier blijft de aspergeragout tot twee maanden goed. Laat de ragout in de koelkast ontdooien en verwarm in een pannetje.