Makkelijke aspergesoep: Het voorjaar is begonnen en dat betekent maar één ding: tijd voor asperges! Want wat is er lekkerder dan een heerlijke kom aspergesoep op een mooie lentedag.
Voorbereiding 10 minutenmin
Kook Tijd 40 minutenmin
Totale Tijd 50 minutenmin
Gang Lunch Recept, Soep
Wereldkeuken Nederlands
Hoeveelheid 4personen
Ingrediënten
500gramwitte aspergesongeschild
1literkippenbouillon
50gramboter
50grambloem
peper en zoutnaar smaak
10grampeterseliefijngehakt
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Was de asperges en schil ze met een dunschiller. Snij de kontjes eraf. De rest van de asperges snij je in stukjes en zet je even apart.
500 gram witte asperges
Breng de kippenbouillon aan de kook en doe de aspergeschillen en kontjes in de pan.
1 liter kippenbouillon
Zet het vuur laag en laat 30 minuten sudderen, zodat het op smaak kan komen.
Giet de soep door een grove zeef en vang de aspergebouillon op. De schillen en kontjes kunnen weggegooid worden.
Smelt in een grote pan de boter en wanneer die is gesmolten voeg je in één keer de bloem toe.
50 gram bloem, 50 gram boter
Zet het vuur gemiddeld en bak de roux 2 minuten terwijl je roert met een houten spatel.
Pak dan de bouillon en schenk dit beetje bij beetje bij de roux, terwijl je roert met een garde.
Breng aan de kook en doe de aspergestukjes in de pan. Laat die 10 minuten meekoken of tot ze gaar zijn (dat ligt aan de dikte van de asperges). Prik met een vork in de asperge, kun je die makkelijk erin steken, dan is de asperge klaar.
Pureer de soep met een staafmixer, proef en breng op smaak met zout en peper.
peper en zout
Laat de soep weer heet worden en verdeel over soepkommen.
Garneer met peterselie en serveer.
10 gram peterselie
NOTITIES
1. Asperges:
Voor dit recept kun je elke klasse gebruiken en ikzelf gebruik vaak klasse II.
Je hebt verse asperges nodig. Je kunt controleren of asperges vers zijn door twee asperges over elkaar te bewegen. Verse asperges gaan dan "piepen".
Een tweede check is of het sap dat aan de onderzijde van de asperge komt als je er licht in knijpt, zoet en zeker niet bitter smaakt.
2. Kippenbouillon: Het allerlekkerste is zelfgemaakte kippenbouillon, maar heb je dat niet bij de hand, gebruik dan gewoon een blokje.3. Variaties
Voeg ham of gerookte zalm reepjes aan de soep toe, zodat hij meer vult.
Liever een vegetarische soep? Gebruik dan groentebouillon in plaats van kippenbouillon.
Nog romiger? Voeg dan wat mascarpone of crème fraîche toe aan de soep.
Nog meer smaak? Dit is ook lekker met verse dille of tijm. Of fruit een knoflook en sjalotje aan en laat dat met de bouillon meekoken.
4. Bewaren Laat de soep snel afkoelen naar kamertemperatuur.
Koelkast: Dek de soep luchtdicht af en bewaar tot maximaal 2 dagen in de koeling.
Diepvries: Bewaar de soep in een diepvriesdoos. Blijf ½ cm van de bovenzijde, want door het vriezen zet de soep iets uit. Zo blijft de soep wel tot 2 maanden goed. Laat ontdooien in de koelkast. TIP: Maak porties soep en bewaar de soep per portie. Zo kun je precies ontdooien wat je nodig hebt.
Opwarmen: Laat de soep op gemiddeld vuur opwarmen, terwijl je roert tot hij heet is. Hij hoeft niet te koken (de soep is goed als er stoom boven de pan te zien is). Zo blijft hij goed van smaak en textuur.