Deze heerlijke Spaghetti, Champignons en Roomsaus is één van de lekkerste makkelijke maaltijden die ik ken. Klaar in 20 minuten, budgetvriendelijk, vegetarisch, makkelijk te maken en je hebt maar een paar simpele ingrediënten nodig. Een vleugje knoflook, de aardse smaak van de champignons en zijdezachte pasta maakt dit recept het comfort food dat je graag eet.
Voorbereiding 5 minutenmin
Kook Tijd 15 minutenmin
Totale Tijd 20 minutenmin
Gang Hoofdgerecht
Wereldkeuken Italiaans
Hoeveelheid 4personen
Ingrediënten
1eetlepelboter
1sjalotjefijngesneden
2teentjes knoflookuitgeperst
200gramchampignon mixschoongemaakt en in reepjes gesneden (zie tips)
400gramspaghettigaar gekookt in ruim water waar 2 theelepels zout zijn toegevoegd
Garneren
geraspte kaas
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Smelt de boter in de pan en voeg het sjalotje toe. Roerbak 3 minuten tot het uitje glazig is.
1 eetlepel boter, 1 sjalotje
Schep de knoflook erbij en roerbak 30 seconde.
2 teentjes knoflook
Voeg de champignons toe aan de pan en roer alles goed door. Laat het dan 5 minuten bakken op gemiddeld vuur.
200 gram champignon mix
Strooi de bloem over de pan, roer goed door en bak de bloem 2 minuten mee.
2 eetlepels bloem
Schenk de slagroom en bouillon erbij en laat heet worden. Zet het vuur laag en laat 5 minuten sudderen.
100 ml slagroom, 100 ml groentebouillon
Proef en breng op smaak met zout en peper.
zout en peper
Strooi de peterselie bij de saus.
2 eetlepels peterselie
Serveer met de spaghetti en bestrooi alles met de kaas
400 gram spaghetti, geraspte kaas
NOTITIES
1. Pasta: Alle pasta soorten zullen het goed doen bij de paddenstoelen roomsaus.2. Champignon mix: In plaats van deze mix: witte of kastanje champignons gebruiken.Tips:
Roer niet te veel en zorg dat je niet te veel paddenstoelen in één keer in de pan doet. Dan worden ze slijmerig van smaak.
Hoe maak je champignons schoon? Veeg ze schoon met een keukenpapier als ze vuil zijn. Gebruik geen water. De champignons absorberen het water als een spons en dan krijg je waterige paddenstoelen (en dat wil je niet).
Snij de champignons niet te dun, want dan houden ze hun vorm niet en verschrompelen ze in de pan.
3. Slagroom: Je kunt ook kookroom of crème fraîche gebruiken.4. Bouillon: Maak zelf een heerlijke groentebouillon. Heb je geen groentebouillon, dan kun je ook runderbouillon of champignonbouillon gebruiken (het recept is dan niet vegetarisch meer). In plaats van bouillon kun je ook gezouten pastawater gebruiken (die je overhoudt bij het afgieten van de spaghetti).5. Kaas: Een Parmezaanse, Pecorino of een Oude kaas is heerlijk.6. Variaties
Extra groente - Voeg 400 gram spinazie toe aan de saus en laat die mee sudderen, tot hij is geslonken.
Lekker fris - Voeg een theelepel citroenrasp toe aan de roomsaus.
Vlees - Je kunt aan dit pastarecept ook prima (restjes) vlees toevoegen. Denk aan kip (vooraf aanbakken of koken) of uitgebakken spekjes.
7. Bewaren
Koelkast: 2 dagen afgedekt in de koelkast. Voeg 2 eetlepels water toe en warm op in de magnetron.
Diepvries: Mijn advies: niet doen, de roomsaus kan gaan schiften.