Ajam Pedis uit de slowcooker, één van de lekkerste recepten uit de Indonesische keuken, maak je nu heel makkelijk zelf. Deze Indische hete kip is mals, sappig en heeft lekker veel smaak. Een gerecht dat je ’s ochtends klaar zet in de slowcooker, zodat je ’s avonds snel aan tafel kunt.
2cmverse gembergeschild en in vieren gesneden (of geraspt)
1 ½eetlepeldonkerbruine basterdsuiker
2theelepelssambalOelek of Badjak
½theelepeltrassie
1eetlepeltomatenpuree
½theelepelGemalen Laos
2eetlepelsboter
750gramkipfiletin blokjes van 2 x 2 cm
2tomatenin blokjes van 1 x 1 cm
½limoensap of citroensap
150mlkippenbouillon
⅛theelepelgemalen zwarte peper
¼theelepelzout
2laurierblaadjes
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Doe de knoflook, sjalotjes, gember, bruine suiker, sambal, trassi, tomatenpuree en laospoeder in de keukenmachine en pulseer tot het fijngemalen is (zie tip 1).
4 teentjes knoflook, 2 sjalotjes, 2 cm verse gember, 1 ½ eetlepel donkerbruine basterdsuiker, 2 theelepels sambal, ½ theelepel trassie, 1 eetlepel tomatenpuree, ½ theelepel Gemalen Laos
Smelt in een koekenpan op gemiddeld vuur de boter en voeg de boemboe uit stap 1 toe. Roerbak dit 2 minuten.
2 eetlepels boter
Doe de kip in de koekenpan en roerbak die drie minuten mee. Doe de inhoud van de koekenpan in de slowcooker.
750 gram kipfilet
Schep de tomatenblokjes in de slowcooker en schenk het limoensap en de kippenbouillon erbij.
Roer alles goed om en leg de twee laurierblaadjes erboven op.
2 laurierblaadjes
Doe het deksel op de slowcooker en zet hem op lage stand. Laat de Ajam Pedis in 4 tot 6 uur gaar worden.
Verwijder de laurierblaadjes en serveer. Lekker met rijst en roerbakgroenten, een frisse groene salade of komkommersalade.
NOTITIES
1. Boemboe -
Voor het maken van de boemboe in stap 1 gebruik je een keukenmachine. Heb je geen keukenmachine stamp het dan fijn in de vijzel of snij alles zo fijn mogelijk.
De boemboe bakken we aan in de koekenpan, zodat alle smaken vrij komen. Ook is de tomatenpuree als je hem zo uit je blikje haalt zuur. Door die twee minuten te bakken, wordt hij licht zoet en verdwijnt de zure smaak.
2. Laos -Of Galangal. Dit is familie van de gemberplant en heeft een prikkelende citrus smaak. Kun je het niet aankomen dan kun je het vervangen door gemberpoeder gecombineerd met ⅛ theelepel citroengras.3. Trassi -Een garnalenpasta die veel gebruikt wordt in de Indonesische keuken. Je kunt het vervangen door 2 theelepels miso of 2 theelepels vissaus (maar de smaak is wel een beetje anders).4. Sjalot -Het pittige zusje van de ui. Dit wordt veel gebruikt in de Indonesische keuken als basis (samen met knoflook en gember). Je kunt het ook vervangen door een ui (groot).5. Grotere portie? Bij bijna alle recepten geldt dat je dan op de 2 × knop kunt drukken, alleen niet bij een slowcooker recept. Verdubbel je het gewicht in vlees, voeg dan 50 tot 100 ml extra vloeistof toe.6. Bewaren -
Koelkast - De Ajam Pedis kun je afgedekt tot drie dagen in de koelkast bewaren.
Diepvries - Laat de Indische Pittige kip snel afkoelen en doe in een luchtdichte diepvriesdoos of zak en vries in. Zo blijft dit tot 2 maanden goed. Laat ontdooien in de koelkast.
Opwarmen - Verwarm de kip op gemiddeld vuur terwijl je blijft roeren tot hij heet is.
7. De weergegeven voedingswaarde zijn per persoon.