Ketjap Kip uit de Oven is makkelijk om te maken, heerlijk sappig en is heerlijk gekruid. De sojasaus, kruiden en boter zorgen ervoor dat de kip mals en krokant wordt aan de buitenzijde. Deze Indonesische kip is een echte crowd-pleaser!
1hele kipongeveer 1500 gram, een half uurtje vooraf uit de koeling.
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Verwarmde oven voor op 220 °C of 200 °C.
Doe de boter in een kommetje en voegde sambal, knoflookpoeder, 5 kruidenpoeder, zout, peper, ketjap Manis, ketjap Medja en bruine suiker toe. Meng alles goed door elkaar.
Leg de kip voor je en bij de achterkant van de kip maak je voorzichtig het velletje los van het vlees. Ga vervolgens verder met je vingers onder de huid. Herhaal dat voor de voor en achterkant. Doe het voorzichtig zodat de huid heel blijft. Bij de poten kun je het vel niet losmaken.
1 hele kip
Neem de helft van de kruidige boter en smeer daar, onder het vel, de kip aan beide zijden mee in.
Smeer de buitenkant van de kip in met boter. Dit kun je met je handen of met een borstel doen.
Leg de kip in de braadslede en bindt met keukentouw de poten samen. Dek de kip af met aluminiumfolie.
Bak 70 minuten in de oven, controleer met de braadthermometer of de kip gaar is (zie tips). Laat anders nog extra 5 minuten bakken en controleer opnieuw. Tussendoor bedruip je de kip met het vrijgekomen bakvet.
Haal het aluminiumfolie van de kip en bedruip opnieuw met het bakvet. Bak nog 20 minuten in de oven tot je een krokant velletje hebt.
Haal uit de oven en serveer!
NOTITIES
1. Ketjap - De sojasauzen die zijn gecombineerd in dit recept zijn Ketjap Manis en Ketjap Medja. De laatste is de nog wat zoetere, stroperige versie van ketjap Manis. Heb je geen ketjap in huis, maar wel lichte sojasaus of Japanse sojasaus? Voeg dan 2 eetlepels honing en 1 eetlepel extra bruine suiker toe aan de toegevoegde sojasaus.2. - Gebruik boter kamertemperatuur. Leg de boter een half uur voordat je de kip gaat maken uit de koeling, zodat je de smaakmakers er goed doorheen kunt mengen.3. Pootjes bij elkaar binden - Dat doe je zodat de kip overal even snel gaar wordt. Anders krijg je droge aangebrande stukken (en dat wil je niet). Je kunt dat heel eenvoudig met een keukentouw doen.4. Controleer of de kip gaar is
Controleer met een vleesthermometer in het dikste deel van de kip. Die moet 75 °C aangeven.
Wanneer je geen braadthermometer hebt, pak je een dikke stopnaald en steek je die diep in het dikste deel van de kip. Druk vervolgens op het kippenvlees tot er vocht uit de opening komt. Is dat vocht helder, dan is de kip gaar.
5. - Gebruik aluminium folie - Soja saus bakt nogal snel aan en dit voorkom je door de folie. Op het laatst wil je de kip een krokante korst geven en verwijder je de folie.6. - Bedruipen - Door de kip enkele keren met het vrijgekomen kookvocht te bedruipen blijft het kippenvlees mals en sappig.
7. - BewarenLaat de kip snel afkoelen voordat je hem bewaart. Restjes vlees zijn heerlijk in bijvoorbeeld nasi, een roerbak met krieltjes, kippensoep of bami.
Koelkast - Haal het vlees van de botjes en bewaar tot 2 dagen afgedekt in de koeling.
Diepvries - Haal het vlees van de botjes en bewaar in een luchtdicht afgesloten doos tot 2 maanden in de diepvries.
Botjes - Met de botjes kun je een heerlijke kippensoep maken. Bijvoorbeeld slowcooker kippenbouillon met dit recept.
8. - De weergegeven voedingswaarde zijn per persoon, zonder andere gerechten.