Boterkip is een van de bekendste en populaire recepten met Indiase curry. Malse kip gestoofd in een romige en botersaus. En dit recept wordt nog beter bereid in de slowcooker (en had ik al gezegd dat het op deze manier veel gemakkelijker is). De smaken en de geur zijn zo lekker! Dit ga je geweldig vinden!
750gramkipfiletof kip haasjes, in stukken van 2 x 2 cm gesneden
Saus
1eetlepelroomboterongezouten
1grote uigepeld en fijngesneden
3tenenknoflookuitgeperst
3cmverse gembergeschild en fijngeraspt
1 ½theelepelgemalen komijngemalen
1 ½theelepelgaram masala kruiden
1theelepelgemalen koriandergemalen
½theelepelchilipoeder
1theelepelzout
1eetlepelsuiker
2eetlepelsboter
400gramgepelde tomaten
250gramslagroom
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Meng de yoghurt, knoflook, gember, garam masala, kurkuma, komijn, chilipoeder en zout in een grote kom.
125 ml yoghurt, 3 tenen knoflook, 3 cm verse gember, 2 theelepels garam masala kruiden, 1 theelepel gemalen kurkuma, 1 theelepel gemalen komijn, 1 theelepel chilipoeder, 1 theelepel zout
Voeg de kip toe en meng, zodat alle kip blokjes bedekt zijn met marinade.
750 gram kipfilet
Dek de kom af met plastic folie. Laat minimaal 3 uur marineren in de koelkast (maar je kunt ook een nacht marineren).
Verhit een eetlepel boter in een koekenpan en voeg de ui toe. Bak de ui ongeveer 3 minuten op middelhoog vuur tot hij glazig is.
1 eetlepel roomboter, 1 grote ui
Voeg knoflook en gember toe en roerbak een minuut.
3 tenen knoflook, 3 cm verse gember
Voeg komijn, garam masala, koriander, chilipoeder, zout en suiker toe aan de pan. Roerbak nog 3 minuten. Doe alles in de slowcooker.
1 ½ theelepel gemalen komijn, 1 ½ theelepel garam masala kruiden, 1 theelepel gemalen koriander, ½ theelepel chilipoeder, 1 theelepel zout, 1 eetlepel suiker
Smelt de rest van de boter en voeg de kip toe. Haal de kip uit de marinade, maar dep hem niet droog (voeg de aanhangende marinade toe). Giet de resterende marinade NIET in de pan.
2 eetlepels boter
Bak de kip goudbruin. Voeg de kip en schraapsels toe aan de crockpot.
Voeg tomaten en slagroom toe aan de slowcooker, roer goed en doe het deksel erop.
400 gram gepelde tomaten, 250 gram slagroom
Zet de slowcooker op laag en laat 6 uur stoven.
Optioneel: je kunt de kip verwijderen met een schuimspaan en de saus pureren met een blender (of staafmixer). Voeg de kip toe aan de gepureerde saus.
NOTITIES
1. Boter - Gebruik ongezouten boter om de saus romiger te maken. Je zou ook ghee kunnen gebruiken. Ghee is geklaarde boter die veel wordt gebruikt in de Indiase keuken.
2. Garam Masala - Dit is een Indiase geroosterde kruidenmix. Elke regio heeft zijn bereidingswijze. Je kunt het tegenwoordig in bijna elke supermarkt krijgen.
3. Voor een slankere versie - Als je een slankere versie wilt, kun je de slagroom vervangen door 180 ml slankroom en 70 ml melk.
4. Serveer met - Deze boterkip uit de slowcooker is heerlijk met papadums, naan brood of pilav rijst. Serveer een groene salade, sugarsnaps, komkommer raita of sperziebonen als vegetarisch bijgerecht.
5. - Slowcooker Stoof de Murgh Makhani 6 uur op lage stand of 4 uur op hoge stand.
6. Grotere portie? Bij bijna alle recepten geldt dat je dan op de 2 × knop kunt drukken, alleen niet bij een slowcooker recept. Verdubbel je het gewicht in vlees, voeg dan 50 tot 100 ml extra vloeistof toe.
7. - Bewaren
Marineren - In de koelkast kan de kip tot 48 uur gemarineerd worden. Je kunt ook kip toevoegen en marineren in een diepvriesdoos of zak. Bij het ontdooien zal de kip marineren (laat ontdooien in de koelkast)
Koelkast - Bewaar de gestoofde boterkip afgedekt drie dagen in de koelkast.
Diepvries - Bevries de Murgh Makhani maximaal drie maanden in de vriezer. Laat het ontdooien in de koelkast.
Opwarmen - Verwarm de curry opnieuw in de magnetron of doe hem in een pan met een beetje extra water en verwarm opnieuw op medium hoog vuur.
8. - De weergegeven voedingswaarde is per persoon, ervan uitgaande dat je dit met zes personen eet.