Rundertong in Madeirasaus, dat is een echte delicatesse. Zachte gestoofde rundertong in plakjes gesneden en gestoofd in een smaakvolle bouillon. Geserveerd met een heerlijke Madeirasaus, gemaakt zonder pakjes en zakjes, die hartig is met een vleugje zoet. Een lekker recept voor een elegant dinertje.
Smelt wat boter in de pan en bak de champignons in 10 minuten goudbruin.
2 eetlepels boter, 250 gram champignons
Schenk de Madeira erbij, laat aan de kook komen en 2 minuten doorkoken. Zet het vuur dan weer laag.
100 ml Madeira wijn
Giet de tomaten groentesaus door de zeef en druk alle smaken met de achterkant van een lepel mee.
Verwarm de saus tot hij goed heet is en breng op smaak met zout en peper.
Serveren
Leg de plakjes rundertong op een bord en schep er wat Madeirasaus bij. Garneer met fijngehakte peterselie. Serveer met de rest van de saus.
1 eetlepel platte peterselie
NOTITIES
1. Gaar – Controleer of de tong gaar is door de punt van de tong door te snijden. Is deze gaar dan is ook de rest van de tong gaar.2. Vervanger – Vind je een rundertong te groot? Gebruik dan een kalfstong, die wat kleiner is.3. Eten er kinderen mee? Voeg dan de Madeira niet aan de champignons toe, maar voeg de gezeefde tomatensaus toe. Schep dan een portie voor de kinderen eruit en meng dan de Madeira wijn pas toe. Breng nog even aan de kook zodat de alcohol verdampt.4. Bakken – Bak de tomatenpuree en bloem minimaal twee minuten. Zo wordt de tomatenpuree wat zoeter en het bakken van de bloem zorgt ervoor dat de rauwe bloemsmaak verdwijnt.5. Bouillon – Gebruik de bouillon die je krijgt bij het stoven van de rundertong dat past heerlijk bij dit recept. Maar je kunt ook runderbouillon gebruiken.6. Bewaren Laat alles zo snel mogelijk afkoelen
Koelkast – Dek het vlees en de saus af en bewaar maximaal 2 dagen.
Diepvries – Bewaar het vlees en de saus in een diepvriesdoos. Zo blijft het tot maximaal 2 maanden goed. Laat ontdooien in de koelkast.
Opwarmen – Doe alles in een pan en verwarm op gemiddeld vuur tot het warm is.
7. De weergegeven voedingswaarde is per persoon, uitgaande dat de rundertong met Madeirasaus met vier personen wordt gegeten. De waardes liggen wat hoog, omdat er naar alle waarschijnlijkheid nog wat saus overblijft.