Gepofte Knoflooksoep, met meer dan 40 tenen knoflook, wat een heerlijkheid. De soep heeft een zacht zoete smaak, met een subtiele hint van knoflook. Door de slagroom is hij heerlijk romig. Dit is de verrassing van elk etentje, zo lekker!
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Gepofte knoflook
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Snij de bovenkant van de knoflook en zet op een vel aluminiumfolie.
3 bollen knoflook
Besprenkel met een eetlepel olijfolie.
3 eetlepels olijfolie
Bestrooi met wat grof zeezout.
½ theelepel grof zeezout
Vouw het aluminiumfolie om de knoflookbol. Zet op een bakplaat en herhaal voor de andere knoflookbollen.
Bak één uur in de oven.
Laat minimaal een half uur afkoelen.
Gepofte Knoflooksoep
Smelt boter in een grote pan.
1 eetlepel boter
Duw de knoflook uit de geroosterde teentjes en roerbak 1 minuut.
3 bollen gepofte knoflook
Schenk de wijn erbij en breng aan de kook. Kook één minuut (zodat de alcohol verdampt).
100 ml witte wijn
Schenk de bouillon erbij en leg ook de takjes tijm erbij.
1 liter kippenbouillon, 3 takjes verse tijm
Breng aan de kook en zet het vuur laag. Laat 15 minuten sudderen.
Haal de takjes tijm uit de pan en pureer de soep met een staafmixer.
Schenk de slagroom in de pan, laat de soep weer heet worden, maar niet aan de kook komen.
150 ml slagroom
Breng op smaak met zout en peper.
Peper en zout
Serveer meteen.
NOTITIES
1. Kippenbouillon - Het allerlekkerste is zelfgemaakte kippenbouillon, maar heb je dat niet bij de hand, gebruik dan gewoon een blokje.2. Witte wijn - Gebruik een droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc of Pinot Grigio. De alcohol verdampt door het koken van de soep. Gebruik je liever geen wijn, vervang het dan door 100 ml bouillon.3. Tips
Voeg croutons toe aan de soep, voor een knapperig accent.
Ook lekker geraspte Parmezaanse kaas, een heerlijke combinatie met de knoflook.
Bak wat spekjes en voeg die toe aan de soep.
4. Oven - Wanneer je onder- en bovenwarmte gebruikt zet je de temperatuur op 200 °C. Bij een heteluchtoven is 180 °C voldoende. Kun je kiezen gebruik dan onder- en bovenwarmte.5. Voorbereiden - Je kunt deze soep tot 2 dagen van tevoren maken en afgedekt in de koeling bewaren. Warm op in een pan tot hij heet is (niet aan de kook laten komen).6. BewarenLaat de soep snel afkoelen.
Koelkast - Dek de soep af en bewaar tot maximaal 3 dagen in de koeling.
Diepvries - Schenk de soep in een diepvriesdoos en bewaar tot 2 maanden in de diepvries. Laat ontdooien in de koeling.
Opwarmen - Warm de soep op tot hij goed heet is, maar niet aan de kook is gekomen.
7. De weergegeven voedingswaarde is per kom soep ervan uitgaande dat je hier vijf grote kommen soep uit kunt halen.