Beenham met Cumberlandsaus, dat is een makkelijk en elegant. Heerlijk voor de feestdagen en Zondagse maaltijden. De cumberlandsaus is een fruitige mix, hartig en zuur met een licht zoetje. De ham gekarameliseert in de oven. Dit makkelijke recept vind iedereen lekker!
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Cumberlandsaus
Breng een pan water aan de kook en voeg de citroenrasp en sinaasappelrasp toe. Blancheer 1 minuut en haal de rasp eruit met een fijne zeef. Herhaal deze stap nog een keer.
1 citroen, 1 sinaasappel
Doe het sjalotje, rode bessen gelei, Port, mosterd, sinaasappel en citroensap en de rasp van sinaasappel en citroen in een pannetje en breng aan de kook.
1 sjalotje, 600 ml rode bessen gelei, 300 ml port, 1 eetlepel mosterd
Proef en breng op smaak met zout en peper.
zout en peper
Laat afkoelen.
Beenham uit de Oven
Haal de beenham 30 minuten voor het bakken uit de koeling, zodat hij op temperatuur komt.
Leg de ham voor je en snij met een scherp mes diagonaal ondiepe snedes in de bovenkant van de ham. Je ziet dan vierkantjes op de bovenkant. Doe de ham in een ovenschaal.
Prik een kruidnagel op de kruising van elke diagonaal.
25 kruidnagels
Rub de ham in met het bruine suiker mengsel en zet in de oven.
Bak de ham 45 minuten of tot hij gaar is (meet met een oventhermometer. De ham moet in het dikste deel 65 °C hebben bereikt). Tijdens het bakken schep je elke 15 minuten wat marinade uit de ovenschaal en bedruip je de ham hiermee.
Als de ham gaar is haal je hem uit de oven en verpak je hem in aluminiumfolie. Laat 10 minuten rusten.
Serveren
Warm de Cumberlandsaus op tot hij goed heet is. Snij de beenham in dunne plakjes en serveer samen met de saus.
NOTITIES
1. Ham - Ik gebruikte een kleine ham voor mijn gezin, maar je kunt dit recept gemakkelijk opschalen met de knoppen (personen) bovenaan. Gebruik je rauwe ham gebruikt, reken dan 40 minuten oventijd per kilo vlees. Bij gebruik van al gegaarde gezouten ham, bak deze dan 15 minuten per kilo ham.2. Rode bessengelei - Een recept voor zelfgemaakte rode bessenjam met Port vind je hier dat is lekker in deze saus. En kun je het echt niet aankomen? Gebruik dan rode bessensap. Zorg dat je die goed schudt voor het toevoegen, je wilt het bezinksel meeschenken.3. Bereid de saus enkele uren van tevoren en laat dan rusten. Daardoor wordt de smaak intenser en lekkerder.4. Blancheer de sinaasappel en citroenschil twee keer. Zo gaat de bittere smaak van de schil weg en hou je een fruitige smaak over.5. BewarenHeb je nog een restje over? Zorg dat je dat zo snel mogelijk koud laat worden en opbergt.Cumberlandsaus
Koelkast - in een afgesloten bakje of pot blijft de saus een week goed in de koelkast
Diepvries - bewaar in een diepvriesdoos. Zo blijft hij tot 1 maand goed. Je kunt het een uur of vier voordat je het nodig hebt laten ontdooien bij kamertemperatuur.
Ham
Koelkast - Bewaar de ham afgedekt tot maximaal 3 dagen in de koelkast
Diepvries - Verpakt in 2 lagen folie, blijft het tot maximaal 1 maand goed. Laat ontdooien in de koelkast.
Opwarmen - Verwarm de oven voor op 160 °C en leg de ham in een ovenschaal. Dek de schaal af met aluminiumfolie en bak 20 - 30 minuten tot hij aan de binnenkant gaar is.
6. De weergegeven voedingswaarde is per portie, uitgaande dat Beenham met Cumberlandsaus met vier personen wordt gegeten.