Hutspot met Worst, is een echt Nederlands wintergerecht. Gegeten met klapstuk of rookworst is dit echt Comfort food. Wortelstamppot is romig, heeft een volle, lichtzoet smaak en zet je met dit basisrecept binnen 30 minuten op tafel. Budget-vriendelijk, eenvoudig te maken en lekker. Dat zijn de beste recepten!
Breng aan de kook en laat 20 minuten koken tot de aardappels gaar zijn (check met een vork of de aardappels gaar zijn. In dat geval kun je ze makkelijk met een vork inprikken).
Giet de aardappel/groenten af en laat even droogkoken op het fornuis (een seconde of 10 op laag vuur, even opschudden tussendoor).
Stamp de aardappels met groenten fijn met een pureestamper.
Verwarm de melk tot hij dampt en giet die bij de fijngestampte hutspot. Doe ook de boter in de stamppot pan.
75 gram roomboter, 100 ml melk
Breng op smaak met nootmuskaat. Roer alles goed door tot de wortelstamppot heerlijk smeuïg is.
½ theelepel gemalen nootmuskaat
Serveer met de warme rookworst.
NOTITIES
1. Aardappelen - Gebruik kruimige aardappelen voor het maken van dit recept. Een Bintje, Doré of Eigenheimer zijn goede keuzes. Schil de aardappels en snij ze in even grote stukken. Zo zijn ze even snel gaar. 2. Rundvleesbouillon blokje - Je kunt dit ook vervangen door een bouillonblokje van kip of groenten.3. Extra romig? Meng twee eetlepels crème fraîche erdoor.4. Stamppot Tips
Laat de stamppot even droogkoken voordat je het gaat pureren. Pureer de stamppot met een stamper.
Gebruik geen mixer, dan worden de aardappels een smurrie die lijkt op lijm. Dan wordt hij niet waterig en krijgt hij meer smaak van de boter en melk.
Voeg de melk warm toe. Koude melk zorgt ervoor dat de luchtigheid van de puree verdwijnt.
5. Variaties -
Ook lekker is om de uitjes glazig te bakken met wat boter en dan toevoegen aan de stamp.
Voeg wat uitgebakken spekreepjes toe.
6. Bewaren Laat de stamppot snel afkoelen voordat je hem bewaart.
Koelkast - Bewaar de hutspot afgedekt tot 2 dagen in de koelkast.
Diepvries - Deze Hollandse pot kun je prima invriezen. Doe in een diepvriesdoos of zak en bewaar tot 2 maanden in de diepvries. Laat in de koelkast ontdooien.
Opwarmen - Warm de wortelstamppot op in de magnetron of bak met wat boter in een koekenpan. Maar dit is zeker ook lekker om als ovenschotel op te warmen. Doe daarvoor de andijviestamp in een ovenschaal. Bestrooi met wat paneermeel en blokjes boter en bak 30 minuten in een voorverwarmde oven van 200 °C.
7. De weergegeven voedingswaarde is per persoon, uitgaande dat deze hutspot met worst met vier personen wordt gegeten.