Deze heerlijke kruidige perencake met olijfolie is een echte Herfst cake. Vol met sappige peren, die smelten in je mond. Lekker op smaak gebracht en perfect qua zoetigheid. Hier pak je meer dan één stukje van!
Zet een zeef op de kom met olijfolie mengsel en zeef de bloem, bakpoeder, zout en speculaaskruiden. Mix de mixer op lage snelheid tot het goed gemengd is.
Maak de mixer goed schoon met heet water en afwasmiddel en zorg voor een schone kom (anders worden de eieren niet stijf). Klop de eiwitten met één eetlepel suiker stijf.
3 eiwitten, 1 eetlepel suiker
Schep ⅓ van het eiwit bij het beslag en meng er voorzichtig doorheen.
Doe vervolgens de rest van het eiwit bij het beslag en meng erdoor. Doe dit zo voorzichtig mogelijk zodat het cakebeslag goed luchtig blijft.
Schenk vervolgens de helft van het beslag in de springvorm, verdeel de perenblokjes hierover en dek af met de rest van het beslag.
Verdeel de schijfjes peer over de bovenkant.
Zet de cake in de oven en bak 35 minuten tot hij gaar is. Controleer dat (zie tips). Mocht hij nog niet voldoende gaar zijn, dan verleng je de baktijd met twee minuten en check je op nieuw.
Laat de kruidige perencake 5 minuten in de springvorm staan en verwijder die dan. Laat verder afkoelen op een rek.
Optioneel: bestrooi net voor het eten met kaneel.
gemalen kaneel
NOTES
1. Peren - Gebruik rijpe peren, die stevig aanvoelen en verwijder de schil en het klokhuis. Conference peren of Doyenné de Comice zijn heel geschikt hiervoor.2. Vanille-extract - Voor een vleugje vanille smaak. Als je het aan kunt komen gebruik dan natuurlijk vanille-extract. Met dit vanille-extract recept maak je dat zelf (en dat is veel goedkoper dan zo’n klein flesje uit de winkel en je kunt er heel lang mee doen).3. Speculaas kruiden- Of koek kruiden. Die heerlijke kruiden die voor speculaas en peperkoek kenmerkend zijn. Je vindt een recept voor speculaaskruiden hier.4. Variatie - Lekker met 50 gram noten of krenten toegevoegd aan het beslag (tussen de cakelagen samen met de peer).5. BaktipsWanneer je een cake bakt, zorg je ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Haal koude ingrediënten dus een uur van tevoren uit de koeling. Hierdoor krijg je een luchtige, smeuïge cake.En als je je oven nog niet zo goed kent, controleer dan de cake twee minuten voor het einde van de baktijd op gaarheid. Dat kan op drie eenvoudige manieren:
Schud de vorm lichtjes. Als de bovenkant van de cake beweegt, is hij nog niet klaar.
Druk met je vinger op het midden van een cake. Als de afdruk meteen terug veert, is de cake klaar. Als er een kuiltje zichtbaar blijft, moeten ze iets langer bakken.
Prik een tandenstoker in het midden van een cake. Als deze er schoon en droog uit komt, dan is de cake gaar.
6. Oven - Wanneer je onder- en bovenwarmte gebruikt zet je de temperatuur op 180 °C. Bij een heteluchtoven is 160 °C voldoende. Kun je kiezen gebruik dan onder- en bovenwarmte.7. Bewaren
Koelkast - Pak goed in plasticfolie en bewaar 2 dagen in de koeling.
Diepvries - Verpak in twee lagen plasticfolie en bewaar maximaal 2 maanden in de diepvries. Laat ontdooien in de koelkast.
8. De weergegeven voedingswaarde is per punt perencake, uitgaande dat je er acht gelijke punten uit snijdt.