Banketstaaf met Appel en Krenten, een heerlijke variatie op de traditionele banketstaaf die je met Sinterklaas en Kerstmis serveert. Deze banketstaaf is net zo romig, vol van smaak, en heerlijk fris door de appel. Een cadeautje om te eten, en heel makkelijk om te maken. Deze banketstaaf was in een mum van tijd op! Een echte aanrader dus.
1appelElstar, Jonagold of Golden Delicious, geschild, de kern verwijderd en het vruchtvlees fijngetrapt.
3eetlepelsrozijnen10 minuten geweld in heet water en afgedroogd.
2eetlepelswater
1eigeelmaat S losgeklopt met 1 eetlepel water.
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Verwarm de oven voor op 220 °C of 200 °C. Vet de bakplaat in met gesmolten boter.
1 eetlepel boter
Leg het bladerdeeg op de bakplaat en bestrooi met paneermeel. Blijf daarbij 2 cm uit alle zijden.
1 rol bladerdeeg, 2 eetlepel paneermeel
Meng in een schaal de amandelspijs met de eidooier en het citroensap tot het smeuïg is. Voeg hieraan de geraspte appel en rozijnen toe en meng goed door.
Vorm van het amandelspijsmengsel een rol die 5 cm korter is als de lange zijde van het bladerdeeg.
Leg de amandelstaaf in het midden van het bladerdeeg, zodat je aan de boven en onderkant nog 2.5 cm overhoudt.
Bestrijk de buitenrand van het bladerdeeg met water, zodat het beter dichtplakt.
2 eetlepels water
Vouw het deeg om de amandelspijs en druk de naden goed dicht. Draai de banketstaaf zodat de naad naar de onderkant ligt. Vouw ook de boven- en onderkant van de banketstaaf netjes dicht.
Bestrijk de bovenkant van het banket met het losgeklopte ei.
1 eigeel
Bak in de oven in 25 minuten goudbruin en gaar. Laat afkoelen naar kamertemperatuur (of serveer als het nog een beetje warm is).
Versier de banketstaaf met gekonfijt fruit (zoals deze sinaasappelsnippers of Bigareaux). Voeg dit pas toe na het bakken (anders verbrand het). Warm wat abrikozenjam in een pannetje en bestrijk de bovenkant hiermee. Bestrooi met fijngesneden gekonfijt fruit.
Ook lekker voeg ⅛ theelepel kaneel of 1 eetlepel fijngesneden gekonfijte sinaasappelschil aan de vulling toe.
Wanneer je de banketstaaf met ei hebt bestreken kun je, als je dat lekker vindt, amandelschaafsel toevoegen voor een heerlijke knapperige smaak.
3. Eigeel - Bestrijk alleen de bovenzijde met losgeklopt eigeel en zorg dat het niet aan de onderkant terechtkomt. Anders kan dit verbranden.4. Oven - Wanneer je onder- en bovenwarmte gebruikt zet je de temperatuur op 220 °C. Bij een heteluchtoven is 200 °C voldoende. Kun je kiezen gebruik dan onder- en bovenwarmte.5. BewarenBanketletter en staaf is het allerlekkerste op de dag zelf. Maar krijg je hem niet helemaal op, dan kan je hem ook op de volgende manieren bewaren:
Koelkast - Luchtdicht verpakt is het vijf dagen houdbaar.
Invriezen - Pak hem in twee lagen folie in en bewaar in de diepvries. Zo blijft hij zeker een maand goed. Laat ontdooien in de koelkast.
Opwarmen
Oven - Wanneer je hem voor het serveren 10 minuten opwarmt bij 160 °C in de oven is hij weer heerlijk vers.
Airfryer - Twee minuten in de airfryer bij 180 °C.
6. De weergegeven voedingswaarde is per stukje banketstaaf, er vanuit gaande dat je hier ongeveer 12 stukken uit snijdt.