Albondigas dat zijn Spaanse Tapas gehaktballetjes in een heerlijke tomatensaus. De gehaktballetjes bak je aan in de pan waarna je ze laat stoven in de saus. Die breng je op smaak met heerlijke kruiden. Zo lekker! Niet voor niets is Albondigas een van de meest populaire Tapas gerechten in Spanje.
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Spaanse gehaktballetjes
Doe het gehakt in een schaal en voeg het ei, paneermeel, paprikapoeder, chilipoeder, komijnpoeder, nootmuskaat en knoflook toe. Mix tot alles net gemengd is.
500 gram rundergehakt, 1 ei, 5 eetlepel paneermeel, ½ theelepel paprikapoeder, ⅛ theelepel chilipoeder, 1 theelepel gemalen komijn, ⅛ theelepel gemalen nootmuskaat, 1 teen knoflook
Pak een hoopje met een eetlepel uit de schaal en rol tussen je handpalmen een gehaktbal. Herhaal dat tot al het gehakt op is.
Doe de olie in de pan en bak de gehaktballen tot ze aan de buitenzijde mooi bruin zijn op gemiddeld vuur.
2 eetlepels olie
Haal de gehaktballen uit de pan en leg even op een bord.
Tomatensaus
Verhit de olie in de koekenpan en bak de knoflook 30 seconde.
1 eetlepel olie, 2 tenen knoflook
Schenk de tomatenblokjes erbij en schep ook het paprikapoeder en chilipoeder in de pan.
400 gram tomatenblokjes, ½ theelepel paprikapoeder, ⅛ theelepel chilipoeder
Meng goed door, breng aan de kook en zet het vuur laag.
Doe de gehaktballetjes terug in de pan en laat 15 minuten sudderen.
NOTITIES
1. Rundergehakt - Rundergehakt heeft lekker veel smaak en past prima bij deze Albondigas. Maar je kunt ook kiezen voor half-om-half, kip of lamsgehakt.2. Tomatenblokjes - Voor de smaakvolle tomatensaus. Gebruik tomatenblokjes uit blik omdat deze de optimale smaak hebben. Je zou gezeefde tomaten (of passata) kunnen gebruiken, maar dat is niet per se nodig omdat de tomaten lang genoeg stoven en uit elkaar vallen.3. Komijn - Je kunt het vergelijken (en ook vervangen) met karwijzaad.4. Nootmuskaat - Kan vervangen worden door foelie of kruidnagel.5. Tomatensaus
Laat de saus op laag vuur sudderen, zo wordt hij iets dikker en de smaak geconcentreerder.
Wil je meer smaak geven aan je tomatensaus, start dan met het bakken van een uitje en voeg daar een teentje uitgeperste knoflook aan toe. Schenk dan de tomatensaus erbij.
Pittiger? Voeg een fijngehakt chilipepertje mee aan de tomatensaus.
In dit recept gebruik je “normale” paprikapoeder. Voor een diepere smaak zou je dit kunnen vervangen door gerookt paprikapoeder.
6. Bewaren Voordat je de albondigas bewaart laat je ze snel afkoelen.
Koelkast - Bewaar ze afgedekt tot 3 dagen in de koelkast. Invriezen
Bewaar de gebakken albondigas in de saus in een diepvriesbak. Probeer wat ruimte tussen de gehaktballen te laten. Zo blijven ze tot 2 maanden goed. Laat ontdooien in de koelkast.
Opwarmen
Gasfornuis: Verwarm al roerend op gemiddeld vuur tot de gehaktballen goed warm zijn (ook aan de binnenkant) en de saus warm.
Oven: 20 minuten bij 180 °C.
7. De weergegeven voedingswaarde is per persoon, ervan uitgaande dat je de albondigas met vier personen eet.