Hollandse Andijviestamppot, wat is er nu meer Nederlands dan dat? En deze stamppot maak je met uitgebakken spekjes en serveer je met worst. Dit recept, zoals mijn oma hem vroeger al maakte, gaat niet voor niets al jaren mee en blijft elke keer weer lekker.
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Worst bakken
Smelt de boter in de pan en prik wat gaatjes in de worst (zo kan het vocht ontsnappen).
1 eetlepel boter, 4 saucijzen
Bak het vlees op hoog vuur aan beide kanten tot het goudbruin is.
Schenk het hete water erbij en draai het vuur laag. Doe een deksel op de pan en laat de worst garen, gedurende minimaal 20 minuten.
200 ml heet water
Hollandse Andijviestamppot
Schil de aardappels en snij ze in stukken die ongeveer even groot zijn. Doe ze in een grote pan (er moet straks nog andijvie bij) en vu die met water tot de andijvie net onder staat. Breng aan de kook en laat de aardappels in 20 minuten gaar koken (check met een vork of de aardappels gaar zijn. In dat geval kun je ze makkelijk met een vork inprikken).
1 kilo aardappelen
Giet de aardappels af en laat even droogkoken op het fornuis (een seconde of 10 op laag vuur, even opschudden tussendoor).
Verwarm de melk met de boter tot hij dampt (hij hoeft niet te koken).
50 ml melk, 50 gram boter
Stamp de aardappels fijn en roer de melk, eidooier, mosterd en boter erdoor.
1 eigeel, 1 eetlepel mosterd
Roer de fijngesneden andijvie door de stamppot. Werk in batches, ik roer de andijvie er in vier keer door, zodat hij mooi mengt.
600 gram andijvie
Schep de spekjes in de pan en roer die ook door de andijviestamppot.
100 gram spekreepjes
Serveer met de worst (en eventueel een paar druppels azijn).
NOTITIES
1. Aardappelen -
Een Bintje, Doré of Eigenheimer zijn goede keuzes.
Schil de aardappels en snij ze in even grote stukken. Zo zijn ze even snel gaar.
Pureer de aardappels met een stamper of puree knijper. Gebruik geen mixer, dan worden de aardappels een smurrie die lijkt op lijm.
2. Andijvie - Kun je eventueel vervangen door frisée sla.3. Saucijzen- of verse worst. Je kunt kiezen voor varkenssaucijzen of rundersaucijs.4. Tips
Extra romig? Roer twee eetlepels crème fraîche erdoor.
Voeg de melk warm toe. Koude melk zorgt ervoor dat de luchtigheid van de puree verdwijnt
5. Bewaren -Laat de stamppot snel afkoelen voordat je hem bewaart.
Koelkast - Bewaar de andijviestamppot afgedekt tot 2 dagen in de koelkast.
Diepvries - Deze Hollandse pot kun je prima invriezen. Doe in een diepvriesdoos of zak en bewaar tot 2 maanden in de diepvries. Laat in de koelkast ontdooien.
Opwarmen - Warm de stamppot op in de magnetron of bak met wat boter in een koekenpan. Maar dit is zeker ook lekker om als ovenschotel op te warmen. Doe daarvoor de andijviestamp in een ovenschaal. Bestrooi met wat paneermeel en blokjes boter en bak 30 minuten in een voorverwarmde oven van 200 °C.
5. De weergegeven voedingswaarde is per persoon, uitgaande dat deze Hollandse Andijviestamppot met spekjes en worst met vier personen wordt gegeten.