Deze aardappelpuree met knoflook is ZO lekker. Romig, heerlijk luchtig en een rijke smaak door de gebakken sjalotjes en knoflook. Zo zacht als boter en heel makkelijk te maken. Dit is echt Comfort food.
1200gramaardappelenkruimig, geschild in even grote stukken gesneden.
125gramboterongezouten
1sjalotjefijngehakt
4tenenknoflookuitgeperst
4eetlepelsmelk
1theelepelzout
½theelepelpeper
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Doe de aardappels in een pan met koud water en wat zout (ongeveer ½ theelepel) en breng aan de kook. Laat 20 minuten koken tot de aardappels gaar zijn. Dit check je met een vork. Prik je makkelijk in de aardappel dan is hij gaar. Anders verleng je de kooktijd met twee minuten en herhaal je deze test.
1200 gram aardappelen
Smelt ondertussen de boter in een steelpan.
125 gram boter
Voeg de gesnipperde ui toe en bak die 3 minuten op gemiddeld vuur tot hij glazig is. Roer af en toe.
1 sjalotje
Schep de knoflook bij de ui en roerbak die 30 seconde mee.
4 tenen knoflook
Schenk dan de melk erbij en breng op smaak met zout en peper. Laat warm worden tot je stoom ziet boven het pannetje. Zet het vuur dan uit (het hoeft niet te koken).
4 eetlepels melk, 1 theelepel zout, ½ theelepel peper
Als de aardappels gaar zijn giet je ze af en laat je ze een paar seconde droogkoken. Stamp ze dan fijn met een puree stamper of gebruik een pureeknijper.
Schenk het melkmengsel bij de puree en roer erdoor met een houten spatel. Serveer meteen.
NOTITIES
1. Aardappelen - Gebruik kruimige aardappelen voor het maken van dit recept. Een Bintje, Doré of Eigenheimer zijn goede keuzes.2. Roosteren - Bak de ui en knoflook in de oven voordat je hem toevoegt. Haal de bovenkant van de ui en knoflook en leg op een aluminiumfolie. Besprenkel met wat zout en olijfolie en vouw de folie dicht. Bak 35 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °C. Haal uit de oven, laat licht afkoelen en volg het recept verder. Dit geeft de ui en knoflook een geroosterde smaak.3. Stamper of puree knijper - gebruik geen mixer! Met een mixer wordt het zetmeel geactiveerd en krijg je een vaste smurrie die lijkt op lijm.4. Bewaren Warmhouden tot je het nodig hebt. Knip een cirkel uit bakpapier en leg die op de aardappelpuree. Druk licht aan. Zo kun je de puree tot dertig minuten warm houden.Wanneer je hem gaat bewaren laat je de puree snel afkoelen.
Koelkast - afgedekt is de aardappelpuree met knoflook tot 3 dagen goed.
Diepvries - Aardappelpuree is zeer goed in te vriezen. Doe de puree in een diepvrieszak of bak en vries tot 2 maanden in. Laat ontdooien in de koelkast.
Opwarmen:
Fornuis - op laag tot gemiddeld vuur tot het warm is. Voeg nog wat extra boter toe net voor het serveren.
Oven - 30 minuten bij 180 °C.
Slowcooker - is hier ook supergeschikt voor: 2 tot 4 uur op lage stand.
Of verwarm in de magnetron.
5. De weergegeven voedingswaarde is per portie, uitgaande dat Aardappelpuree met Knoflook wordt gegeten.