Dit is niet zomaar een snel recept voor het avondeten dat in 20 minuten klaar is. Biefstukpuntjes bakken met krieltjes in knoflookboter is zo lekker, het is een match made in heaven. De knoflookboter geeft smaak en voegt sappigheid toe aan de steaks en krieltjes. En dat maakt dit niet zomaar een gewone familiemaaltijd is, maar eentje met een ‘wow-factor. En omdat dit een eenpansmaaltijd is, is de afwas in een oogwenk klaar!
Voorbereiding 10 minutenmin
Kook Tijd 10 minutenmin
evt extra kooktijd krieltjes 10 minutenmin
Totale Tijd 20 minutenmin
Gang Hoofdgerecht
Wereldkeuken Overige keukens
Hoeveelheid 4persons
Ingrediënten
1eetlepelolijfolieextra vierge
5eetlepelboter
3tenenknoflookuitgeperst
1theelepeltijmalleen de blaadjes, fijngehakt
1theelepelrozemarijnalleen de naalden, fijngehakt
1theelepeloreganoalleen de blaadjes, fijngehakt
1000gramKrieltjesklein (of gehalveerd) *
600grambiefstuk puntjesof biefstuk gesneden in 2 x 2 cm blokjes
¼theelepelzout
⅛theelepelpeper
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Voeg olie en boter toe aan een pan en laat de boter smelten op middelhoog vuur.
1 eetlepel olijfolie, 5 eetlepel boter
Doe de knoflook, tijm, rozemarijn en oregano in de pan en roerbak 30 seconden.
Voeg de krieltjes toe. Halveer ze als ze groot zijn. Roer goed zodat alle aardappelen bedekt zijn met het botermengsel.
1000 gram Krieltjes
Laat het 10 minuten bakken. Zorg ervoor dat je af en toe roert.
Haal de aardappelen met een schuimspaan uit de pan.
Draai het vuur hoog en voeg de biefstukpuntjes toe. Roerbak 3 tot 4 minuten tot ze bruin zijn. Zorg ervoor dat de interne temperatuur minimaal 63 °C is, zodat het veilig is om te eten. Gebruik een vleesthermometer om het te testen.
Doe de aardappelen terug in de pan, verwarm al roerend en serveer.
NOTITIES
1. Krieltjes: Worden gebakken in boter en olie. Omdat ze vooraf gekookt worden, zijn ze krokant van buiten en zacht van binnen. Als je voorgekookte krieltjes te pakken kunt krijgen, is dit recept nog makkelijker. Als je geen krieltjes kunt krijgen, gebruik dan aardappelschijfjes, partjes of blokjes. Zorg ervoor dat u de aardappelen klein en dezelfde grootte snijdt. Zo zijn ze snel gaar en tegelijk klaar.2. Biefstukpuntjes: Gebruik voor dit recept gewone biefstuk. Snijd ze in blokjes van 2 x 2 cm. Je zou het kunnen vervangen door ribeye of ossenhaas (maar de laatste is een beetje prijzig). Als je geen rundvlees wilt gebruiken of je hebt het niet, probeer dan kip. Verrukkelijk!3. Bewaren Laat alles snel afkoelen tot kamertemperatuur voordat je het opbergt.
Koelkast: Bewaar aardappelen en biefstukpuntjes maximaal twee dagen in aparte luchtdichte bewaardozen.
Diepvries: Doe de biefstuk en aardappelen in aparte diepvrieszakjes of -dozen en bewaar ze maximaal een maand. De structuur van de aardappel verandert een beetje als ze ingevroren zijn. Ontdooi in de koelkast.
Opwarmen: Doe de aardappelen en biefstuk in een koekenpan en dek af met een deksel. Kook op middelhoog vuur tot het warm is, ongeveer 4-5 minuten. Je kunt het ook opwarmen in de magnetron. Zet het aan met tussenpozen van 15-20 seconden tot de biefstuk en de aardappelen warm zijn.