Zelf Mergpijpjes Maken een uitdaging? Deze heerlijke cakejes met een crème laag en aardbeienjam, een marsepein omhulsel en chocola staan hoog op de lijst van Nederlandse lekkernijen. En niet voor niets, want elke hap is puur genieten. Fruitig, romig, luchtig en chocola. En met dit stappenplan een baksel wat je zelf in de oven bakt!
Voorbereiding 45 minutenmin
Kook Tijd 25 minutenmin
koeltijd 1 uuruur
Totale Tijd 2 uuruur10 minutenmin
Gang Zoete Baksels
Wereldkeuken Nederlands
Hoeveelheid 8mergpijpjes groot (of 15 kleine)
Ingrediënten
Biscuit
3eierenmaat M
100gramsuiker
6gramvanillesuiker
75grambloem
25grammaizena
Custard
1eidooiermaat M
20gramsuiker
5gramvanillesuiker
10gramcustardpoeder
100mlmelk
Botercrème
1portiecustardpoederzie boven
125gramroomboterongezouten, kamertemperatuur
35grampoedersuiker
Vulling
⅔portiebotercrème
100gramaardbeienjam
Decoratie
800grammarsepein2 rollen
⅓portiebotercrème
200grampure chocolain kleine stukjes gehakt
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Biscuit maken
Verwarm de oven voor op 180 °C of 160 °C
Bekleed de bakvorm met bakpapier.
Mix de eieren, suiker en vanillesuiker in 10 minuten heel luchtig.
3 eieren, 100 gram suiker, 6 gram vanillesuiker
Zet een zeef op de schaal met het eiermengsel en zeef de bloem en maizena. Spatel deze heel voorzichtig door het beslag met een spatel, zodat het zo luchtig mogelijk blijft, tot het bloemmengsel is opgenomen.
75 gram bloem, 25 gram maizena
Schenk dit voorzichtig in de bakvorm en bak die in 25 minuten gaar. Check dit door met je vinger op de bovenzijde van het biscuit te drukken. Het zou terug moeten veren.
Laat afkoelen, maar zorg dat je het afdekt met een theedoek zodat het niet uitdroogt.
Custard Maken
Maak, terwijl het biscuit in de oven staat, de custard. Mix daarvoor de eidooier met de custard, suiker en vanille suiker tot het romig is.
Verwarm de melk op hoog vuur in een steelpannetje tot het heet is.
100 ml melk
Schenk de melk druppelsgewijs bij het eimengsel terwijl je blijft roeren. Wanneer alle melk is toegevoegd schenk je alles terug in de pan en verwarm je, terwijl je blijft roeren, op middelhoog vuur.
Wanneer de custard begint in te dikken, haal je het van het vuur en blijf je nog een minuut kloppen.
Spreid de custard uit over een bord en dek af met plasticfolie.
Botercrème Maken
Meng de custard, met de roomboter en het poedersuiker en mix op hoge stand gedurende 10 minuten.
Doe de botercrème in een spuitzak en leg weg bij kamertemperatuur. De spuitzak hoeft geen spuitmond te hebben, je kunt gewoon een klein stukje van de onderkant knippen.
Vullen mergpijpes
Haal de afgekoelde biscuit uit de bakvorm en snij met een mes horizontaal doormidden.
Verdeel de aardbeienjam over de biscuit en spuit daar vervolgens ⅔e deel van de botercrème op. Smeer die uit met een lepel.
⅔ portie botercrème, 100 gram aardbeienjam
Leg de tweede biscuit op de eerste en druk aan. Snij met een mes de oneffenheden van de zijkanten, zodat je een vierkant overhoudt.
Snij vervolgens het biscuit in tweeën en verdeel elke helft in 4 gelijke stukken. *
Decoreren Mergpijpjes
Rol de marsepein uit en verdeel de botercrème hierover.
800 gram marsepein, ⅓ portie botercrème
Verdeel de marsepein in repen die aan de zijkanten 1 ½ cm breder zijn als de cake. Snij ook een stuk van de onderzijde, zodat je met een recht stuk begint.
Leg die tegen het cakeje aan en rol die om de mergpijpjes. Vouw de zijkanten aan beide uiteinden naar binnen en vervolgens de onder- en bovenkant naar binnen.
Smelt ⅔ van de chocola au Bain Marie. Dat wil zeggen dat je een hittebestendige kom boven kokend water hangt. In deze kom smelt je de chocola.
200 gram pure chocola
Wanneer de chocola is gesmolten, meng je de rest van de chocola erdoor.
Schenk de chocola in een klein kommetje en dip de beide uiteinde van elk mergpijpje hierin.
Leg de mergpijpjes op een rek en laat de chocola uitharden.
NOTITIES
1. - Maizena Door bloem en maizena te mengen wordt je biscuit luchtiger.2. - Marsepein Dit is een rol Marsepein die je kant-en-klaar kunt kopen bij de bakwinkels. Je kunt het dan goed snijden en er mergpijpjes mee maken.Vind je het inrollen lastig, of hou je van een vleugje marsepein? Laat de onderkant dan vrij. Dit zie je niet, zolang hij op het bordje ligt.3. - Chocola Voor Mergpijpjes gebruik je pure chocola. Gebruik een goede chocola, want de goedkopere variant bevat te veel vetten.4. - Aardbeienjam De aardbeienjam is de fruitige laag tussen de botercrème en cake. Je kunt dit ook vervangen door frambozenjam of rode bessen jam.5. - BotercrèmeDe botercrème kun je ook kant-en-klaar kopen, maar dat is zeker minder lekker. Je kunt hem eventueel ook vervangen door een mascarpone slagroom mengsel. Meng 125 ml mascarpone met 250 ml slagroom en 4 eetlepels vanille suiker tot een dikke crème en gebruik dat als vulling.6. - Hoeveelheid mergpijpjesBovenstaand is de cake in 8 stukken gesneden en daarbij krijg je 8 grote mergpijpjes. Ben je meer van de kleinere variant, verdeel de cake dan in drieën en vervolgens elke reep in 5 stukken. Daarbij krijg je dus 15 mergpijpjes.7. - OvenBak het biscuit bij 180 °C onder- en bovenwarmte. Gebruik je een heteluchtoven dan bak je de biscuit bij 160 °C8. - Bewaren
Koelkast - Bewaar de mergpijpjes luchtdicht verpakt tot 3 dagen in de koelkast.
Invriezen - Verpak de mergpijpjes in plastic folie en vervolgens in een diepvriesdoos of zak. Zo blijven ze tot 3 maanden goed.
9. - VoedingswaardeDe voedingswaarde is per mergpijpje (er van uitgaande dat je er 8 maakt). Maak je 15 mergpijpjes dan worden de voedingswaardes vanzelfsprekend ook lager. Overigens valt de voedingswaarde veel hoger uit, dan in werkelijkheid. De marsepein wordt niet helemaal gebruikt en ook van de biscuit en chocola hou je restjes over.