Loetje’s Biefstuk Bali is ZO lekker en ook zo makkelijk. En dit recept met maar 5 ingrediënten en gebaseerd op de heerlijke biefstuk zoals je hem bij dit Restaurant eet. En reken maar dat je hier heel blij van gaat worden en de heerlijke saus tot de laatste druppel van je bord schraapt.
800gramOssenhaas4 sukken, 30 minuten voor het bakken uit de koeling
zout
peper
200grammargarine
2eetlepelssambal oelek
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Dep de biefstuk droog met keukenpapier en breng één kant op smaak met zout en peper en de andere kant alleen met zout.
800 gram Ossenhaas, zout, peper
Smelt de margarine op hoog vuur. Als het schuim wegtrekt en de margarine bruin wordt leg je de biefstukken in de pan.
200 gram margarine
Schroei op hoog vuur, terwijl je de biefstukken blijft bewegen dicht. Zet het vuur nu gemiddeld.
Bak de biefstukken nu aan elke zijde 2 minuten voor een ‘rare’ biefstuk, 3 minuten voor een ‘medium rare’ en 4 minuten per kant voor well done. *
Haal de biefstukken uit de pan en verpak ze in aluminiumfolie. Laat zo tenminste 3 minuten liggen.
Maak de jus door een eetlepel heet water aan de pan toe te voegen. Schraap vervolgens met een houten spatel alle aanbaksels los. Voeg de sambal toe en meng die erdoor.
2 eetlepels sambal oelek
Haal de biefstuk uit de aluminiumfolie en leg op een bord. Schenk er ruim de jus overheen. Serveer meteen!
NOTITIES
1. - BiefstukOssenhaas of Biefstuk van de haas zijn hetzelfde. Het is het malste en mooiste deel van een rund. Kogelbiefstuk is net iets minder mals en de gewone biefstuk heeft het meeste structuur en weefsel. De prijs is ook oplopend. De gewone of Hollandse biefstuk is het goedkoopst en voor de Ossenhaas zul je het meeste betalen. Voor dit recept kun je ook kogelbiefstuk of gewone biefstuk gebruiken.Zorg ervoor dat je de biefstuk minimaal een half uur van tevoren uit de koelkast haalt. Zo is hij mooi op temperatuur en zal de biefstuk overal even warm en gaar worden.2. - Gaarheid biefstuk *Check de gaarheid van de biefstuk via de volgende methode:
Raw - Open je handpalm en druk met de wijsvinger van je andere hand tussen het gebied van de duim en pols. Zo moet het vlees in de pan ook aanvoelen: zacht, maar het veert niet helemaal terug.
Medium Rare - Hou het tipje van je duim tegen je middelvinger en voel met je andere hand weer het plekje tussen de duim en de pols (voor medium hou je je duim tegen je ringvinger). Het voelt steviger en veert terug. Dit zou de biefstuk in de pan ook moeten doen.
Well done - Hou het topje van je pink tegen je duim en voel met je andere hand tussen de duim en de pols. Het vlees is stevig en veert bijna niet terug. Zo moet de steak ook aanvoelen.
3. - MargarineMargarine bevat weinig water en dat geeft een hele mooie jus. Maar je kunt dit ook vervangen door boter.4. - SambalDe sambal geeft de smaak aan de jus. Hou je van redelijk pittig dan voeg je net als ik een eetlepel toe aan de saus. Maar je kunt ook starten met wat minder en extra toevoegen. Hou je van heel pittig eten dan gebruik je Sambal Badjak.5. - Vlees rustenLaat het vlees na het bakken 3 tot 5 minuten rusten in aluminiumfolie. Hierdoor verdelen de sappen zich weer in het vlees en wordt het malser.6. - Serveren
Friet en Mayonaise - Een gouden combinatie, een heerlijke biefstuk met verse frietjes. Die kun je lekker in de jus dippen.
Wit brood - De ultieme combinatie. De heerlijke biefstuk met wat wit brood, die je in de jus dipt. Eigenlijk heb je niet meer nodig.
7. - BewarenGebakken biefstuk kun je niet bewaren. Maak net zo veel biefstuk als dat je gaat eten.8 - VoedingswaardeDe weergegeven voedingswaarde is per biefstuk met jus (maar zonder brood en/of friet).