Romig en boterig, hartig en zoet en verrassend lekker, Koreaans Roomkaas knoflookbrood is één van de verrassingen bij een feestje, soepbuffet en dinertje.
Strooi het zout op het deeg en kneedt dat er snel door. Ga verder met het kneden van het deeg tot het elastisch en zacht is*. Doe het deeg in een ingevette kom, draai een keer om en dek af met plastic folie. Zet op een warme plek en laat het deeg in 1 uur tijd verdubbelen in volume.
½ theelepel zout
Druk het deeg in, zodat de lucht eruit is en verdeel in zes stukken.
Vorm het deeg tot een bolletje. En leg het onder een plastic folie. Laat 15 minuten liggen en bol het deeg dan op **. Leg terug op de bakplaat, dek af met plastic folie en laat 1 uur rijzen op een warme plaats.
Verwarm de oven voor op 180 °C gedurende de laatste 30 minuten.
Maak ook de roomkaas vulling. Meng in een kom de roomkaas met de suiker tot de suiker is opgenomen. Doe in een spuitzak. Een mondje is niet per se nodig, je kunt ook een klein puntje van de onderkant af knippen.
250 gram roomkaas, 50 gram suiker
Bestrijk de broodjes met losgeklopt ei en bak ze vervolgens 25 minuten in de oven.
1 ei
Haal ze uit de oven en laat ze 15 minuten staan. Verwarm de oven nu naar 200 °C.
Pak een scherp mes en verdeel elk broodje kruislings in 8 stukken. Snij ongeveer tot ⅔ in (de onderkant moet nog aan elkaar blijven zitten).
Zet een pan op het vuur met een laagje water. Hang boven het water een vuurvaste kom en doe daar de boter, melk, suiker, knoflook, peterselie en twee eieren in. Verwarm, terwijl je blijft roeren, de knoflookboter tot hij vloeibaar is. Haal de kom van het water af en zet klaar.
Dip het broodje in de knoflookboter en draai goed rond, zodat de knoflookboter overal zit. Hou iets boven de kom en laat het teveel aan boter uitlekken. Leg terug op de bakplaat. Herhaal voor alle broodjes.
Vul de ruimtes in het broodje nog eens met roomkaas. Bestrooi met wat zeezout en schuif de bakplaat in de oven. Bak de broodjes 10 minuten.
Zeezout
Haal uit de oven, laat een paar minuten staan. Nu kunnen ze geserveerd worden.
NOTITIES
1. - GistIn dit recept is 4 gram (1 theelepels) instant gist gebruikt. Gebruik je liever verse gist dan heb je 7 gram nodig. Gebruik je droge gist dan heb je 4 gram nodig. Let op: bij zowel verse gist als droge gist moet je de gist eerst oplossen in lauwwarm water voordat je het gaat toevoegen.2. - BloemGebruik tarwebloem. Je kunt dit ook met volkorenbloem of tarwebloem maken, maar dan zal de hoeveelheid water aangepast moeten worden (waarschijnlijk heb je dan 4 tot 5 eetlepels extra water nodig)3. - Controle deeg*Check het deeg want je wilt niet onder- of overkneden. Dat doe je door een vliesje trekken. Pak een balletje deeg en druk het plat. Rek het deeg een beetje uit, draai het in je handen een kwartslag en draai nogmaals. Rek het deeg vervolgens weer uit en draai weer een beetje. Doe dit net zolang tot er een dun vlies (waar je je vingers doorheen ziet) ontstaat, (dit kun je niet in één keer doen). Als het deeg scheurt voordat je een dun vlies ziet ontstaan dan is het deeg nog niet goed en kneedt je het nog eens 2 minuten. Laat het deeg vervolgens rijzen.4. - Opbollen Deeg**Druk met je duim in het midden van het deeg. Duw aan beide zijden het deeg naar elkaar toe, zodat de bovenkant van het deeg spanning krijgt.5. - OventemperatuurDe broodjes bak je tijdens de eerste bakronde 25 minuten bij 180 °C onder- en bovenwarmte. Of 25 minuten bij 160 °C in de heteluchtoven. De tweede keer verwarm je de oven naar 200 °C onder- en bovenwarmte of 180 °C heteluchtoven en bak je 10 minuten.6. - Kant-en-klare broodjesJe kunt dit recept ook maken met broodjes die je in de winkel koopt. Witte bolletjes zijn goed te gebruiken Start dan met stap.(Het kruislings insnijden van de broodjes).7. - BewarenLaat de broodjes afkoelen naar kamertemperatuur
Koelkast - Verpak de broodjes luchtdicht en bewaar ze tot 5 dagen in de koelkast
Diepvries - Verpak de broodjes in een diepvriesdoos. Ze blijven tot een maand goed in de diepvries. Laat ontdooien in de koelkast.
Opwarmen - Warm de broodjes 10 minuten op in een oven bij 180 °C.
8. - VoedingswaardeDe weergegeven voedingswaarden zijn per broodje.