Verwarm je wafelijzer voor tot hij heet is en bestrijk met olie.
2 eetlepels zonnebloemolie
Schenk in elke wafel plaat het beslag (zie tips voor het afmeten van de juiste hoeveelheid die je nodig hebt).
Sluit het wafelijzer en bak de wafels tot ze goudbruin zijn. Dat zal gemiddeld tussen de 5 en 8 minuten zijn. Check de eerste keer tussendoor zodat je weet hoe lang ze moeten bakken.
Haal ze uit het rooster en verzamel ze op een bord. Bak de overige wafels.
NOTITIES
1. - VanilleIn dit recept is vanille-extract gebruikt. Dat kun je goed verkrijgen in de supermarkt, maar je kunt ook makkelijk zelf vanille-extract maken. Dat laatste is, zeker als je regelmatig bakt, veel goedkoper.Heb je geen vanille-extract, dan kun je dit ook vervangen door 8 gram vanille suiker.2. BakpoederDit recept is, zoals beschreven, zonder gist. Maar hoe krijg je dan toch een luchtige wafel? Door het toevoegen van een ruime hoeveelheid (1 eetlepel) bakpoeder aan het beslag. Door het vocht in het beslag worden er luchtbelletjes gevormd tijdens het bakken. En die zorgen ervoor dat de wafel luchtig is, krokant aan de buitenkant en zacht aan de binnenkant.Zelfrijzend bakmeel bevat ongeveer de helft van het bakpoeder wat aan dit beslag is toegevoegd. Gebruik je dat voeg dan nog een theelepel extra bakpoeder toe. Je kunt het niet vervangen door baking soda. Ook al wordt dit vaak gebruikt om een beslag of deeg luchtig te maken, het is niet geschikt voor dit beslag omdat het een zuur ingrediënt nodig heeft om luchtbellen te vormen.3. - Hoeveel beslag Dat is afhankelijk van je wafel apparaat. Vaak staat het in de beschrijving. Weet je het niet zeker, strijk de wafel dan de eerste keer uit zodat hij goed gevuld is. Zo weet je wat je ongeveer nodig gaat hebben. Daarna hoef je het beslag niet meer uit te smeren. Door het dichtmaken van het apparaat, vloeit het beslag tussen de gaten.4. - Hoe lang bakken Mijn wafelijzer had 7 minuten nodig om de wafel mooi goudbruin te krijgen, maar elk apparaat is anders. Normaal gesproken zal het tussen de vijf en acht minuten bedragen. De eerste keer een paar keer controleren, geeft je een goede aanwijzing.5. - TostiapparaatHeb je geen wafelijzer, maar wel een tostiapparaat? Dat werkt namelijk ook. Ja je hebt niet die mooie ruitjes, maar je hebt wel een heerlijke wafel. Bak tot hij goudbruin is.6. - Lekker erbijDeze wafels zijn vrij neutraal van smaak en daardoor kun je er nog alle kanten mee op. Serveer ze met poedersuiker of met vers fruit (en slagroom of crème fraîche). Superlekker!7. - Bewaren
Beslag bewaren - Door de toevoeging van het bakpoeder is het beslag niet houdbaar. Bak de wafels af en bewaar ze dan!
Kamertemperatuur - Verpak ze luchtdicht. Zo blijven ze tot twee dagen goed bij kamertemperatuur.
Koeling - Doordat het in de koelkast vochtiger is, verander de structuur van de wafels en dit is niet lekker. Bewaar ze dus niet in de koelkast.
Diepvries - Verpak de wafels luchtdicht in een diepvriesdoos of zakje. Zo blijven ze tot 2 maanden goed. Laat ze ontdooien bij kamertemperatuur.
8. - VoedingswaardeDe aangegeven voedingswaarde is per wafel (zonder topping of andere toevoegingen).