Frikadel Djagoeng (of Frikadel Jagung) een heerlijke snack uit de Indonesische keuken. Gefrituurd in een laagje olie zijn deze Indische maiskoekjes onweerstaanbaar lekker. Serveer ze aan visite, in een salade of als bijgerecht bij de Indische rijsttafel.
Voorbereiding 10 minutenmin
Kook Tijd 10 minutenmin
Totale Tijd 20 minutenmin
Gang Bijgerecht, Hapjes en Snacks
Wereldkeuken Indonesisch
Hoeveelheid 12stuks
Ingrediënten
1uigroot, in vieren gesneden
4teentjesknoflookgehalveerd
2kemirinoten
1theelepelgemalen komijn
1theelepelgemalen kurkuma
1theelepelgemalen koriander
3eierenmaat M
⅛theelepelgemalen nootmuskaat
1eetlepelsuiker
3eetlepelsbloem
¼theelepelzout
⅛theelepel peper
300grammaïs korrelsvers of uit blik
2lente uitjesin reepjes gesneden
1theelepelverse korianderfijngesneden
zonnebloemolieom in te bakken
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Doe de ui, knoflook, kemirinoten, komijn, kurkuma, koriander, eieren en nootmuskaat, suiker en bloem in de kom van een foodprocessor en pulseer een paar keer. Breng op smaak met zout en peper.
Verhit olie in de pan tot het heet is en schenk wat beslag (ongeveer 75 ml) in de pan. Als je een ruime koekenpan hebt, kun je meerdere Maiskoekjes tegelijkertijd maken. Bak 1 à 2 minuten en draai de maiskoekjes dan om met een brede spatel.
zonnebloemolie
Bak nu ook de andere kant goudbruin.
NOTITIES
1. Mais: Beide zijn mogelijk. Kun je verse mais aankomen, voeg dan een snufje zout toe aan het recept. Dit hoeft niet bij mais uit blik, want daar is het al aan toegevoegd.2. Kemirinoten: Deze noten worden vaak gebruikt in de Indonesische keuken en je koopt ze dan ook in de Toko. Kun je ze niet aankomen dan kun je ze vervangen door macademia’s (het dikt de saus, maar de smaak is wel iets anders).3. Vorm: Mocht je denken dat dit een rond koekje moet worden, niets is minder waar! De frikadel Djagoeng is niet aan een vorm gebonden. Varieer er dus op lost.4. Tip: Wanneer je de olie hebt verhit in de pan, kun je eerst één maiskoekje bakken. Dan weet je meteen of het die perfecte smaak heeft. En je kunt, als dat nodig is, nog wat specerijen toevoegen aan de rest van het beslag.5. Ook lekker
Vul de maiskoekjes met kleine blokjes gare kip of garnalen. Een heerlijk hartige snack variatie!
Serveer er wat zoete chilisaus bij!
6. BewarenLaat de maiskoekjes snel afkoelen voordat je ze bewaart
Koelkast: Bewaar ze in een luchtdichte opbergdoos, maximaal 3 dagen.
Diepvries: Bewaar de Frikadel Djagoeng in een luchtdichte doos gedurende maximaal 3 maanden in de diepvries. Laat ze ontdooien in de koelkast. TIP: leg een bakpapiertje tussen de maiskoekjes, dan kun je ze makkelijk van elkaar halen.
Opwarmen: Verwarm wat olie in de pan en bak de Indische maiskoekjes op gemiddeld vuur tot ze heet zijn. Je kunt ze ook 5 minuten bakken bij 160 °C in een voorverwarmde oven.