Deze romige bloemkool ovenschotel met Worst is een heerlijke ovenschotel met de lekkerste smaken. Romige aardappelpuree, bedekt met worst en bloemkool. Een heerlijke kaassaus en spekjes en Gruyère als gratin. Een heerlijk familierecept.
Voorbereiding 30 minutenmin
Kook Tijd 20 minutenmin
Totale Tijd 50 minutenmin
Gang Hoofdgerecht
Wereldkeuken Overige keukens
Hoeveelheid 4personen
Ingrediënten
Bloemkool en worst
1bloemkoolin roosjes
¼theelepelzout
1eetlepelboter
600gramworstbraadworst, verse worst of saucijs
200mlwater
Aardappelpuree
800gramaardappelengeschild en in even grote stukken gesneden
½theelepelzout
1eetlepelboter
1eimaat L
150 mlmelk
Kaassaus
50gramboter
3eetlepelsbloem
600mlmelk
150gramGruyère kaasgeraspt, of Emmentaler
Topping
50gram Gruyère kaasgeraspt, of Emmentaler
100gramspekjes
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 220 °C of 200 °C
Kook de bloemkool 8 tot 10 minuten tot hij gaar is in lichtgezouten water. Giet af in een vergiet.
1 bloemkool, ¼ theelepel zout
Smelt de boter in de pan en bak de worst goudbruin aan beide zijden. Giet 200 ml water in de pan en laat 15 minuten met de deksel op de pan garen.
1 eetlepel boter, 600 gram worst, 200 ml water
Bak de spekjes 2 minuten uit. Haal uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
100 gram spekjes
Aardappelpuree
Kook de aardappelen in ruim kokend water met zout in 20 minuten gaar. Giet af in een vergiet.
800 gram aardappelen, ½ theelepel zout
Doe de aardappelen terug in de pan en stamp fijn.
Meng een ei, melk en boter door de puree.
1 eetlepel boter, 1 ei, 150 ml melk
Kaassaus
Smelt de boter in een pan en voeg in één keer de bloem toe. Bak 2 minuten terwijl je met een houten spatel blijft roeren.
50 gram boter, 3 eetlepels bloem
Schenk er langzaam de melk bij terwijl je met een garde roert zodat je geen klontjes krijgt. Laat aan de kook komen en zet dan het vuur uit.
600 ml melk
Meng de Gruyère kaas door de saus heen.
150 gram Gruyère kaas
Bloemkool ovenschotel met worst
Doe de aardappelpuree op de bodem van de ovenschaal.
Verdeel de bloemkool en worst erover.
Schenk de kaassaus over de ingrediënten in de ovenschaal.
Bestrooi met Gruyère kaas en spekjes.
50 gram Gruyère kaas, 100 gram spekjes
Bak 20 minuten in de oven tot de kaas gegratineerd is.
NOTITIES
1. - GruyèreHet is superlekker om een uitgesproken kaas te gebruiken in combinatie met de bloemkool. Gruyère en Emmentaler zijn beide goede keuzes. Ze smelten goed en gratineren prima.Wil je een wat minder uitgesproken smaak, dan kun je ervoor kiezen om een belegen kaas te gebruiken.2. - Aardappels gaar koken - Schil de aardappels en snij in stukken zodat alle aardappels ongeveer even groot zijn (zo zijn ze tegelijkertijd klaar). Breng water met 1 theelepel zout aan de kook en voeg de aardappels toe. Kook 20 minuten. Check met een vork of de aardappels gaar zijn, de vork moet er makkelijk in prikken. Anders verleng je de kooktijd met twee minuten en herhaal je de check met de vork. Giet de aardappels vervolgens af en laat ze op laag vuur 10 seconde droogstoken.3. - Bloemkool beetgaar koken - Was de bloemkool en snij de roosjes eraf. Breng een pan met water met ½ theelepel zout aan de kook. Voeg dan de bloemkool toe. Kook 8 minuten en check of de bloemkool dan gaar is. Dit controleer je door met een vork in de bloemkool te prikken. Gaat die er makkelijk in, dan is je bloemkool gaar. Anders kook je nog 2 minuten. Wanneer de bloemkool beetgaar is, giet je de groente af.4. - Oven temperatuur - Gebruik je een oven met onder- en bovenwarmte dan stel je hem in op 220 °C. Heb je een heteluchtoven dan mag je de temperatuur op 200 °C instellen.5. - Bewaren
Koelkast - Dek de ovenschaal af met plastic folie. Zo kun je hem tot 2 dagen bewaren in de koelkast.
Invriezen - Omwikkel de ovenschaal met een paar lagen plastic folie, zodat er zo min mogelijk lucht bij komt. Zo kun je hem tot een maand bewaren. Laat hem ontdooien in de koelkast.
Opwarmen - Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en laat hem 20 minuten opwarmen in een oven van 180 °C.
6. - Voedingswaarde De weergegeven voedingswaarde zijn per persoon.