Schenk de sojasaus, rijstazijn en mirin in de braadslede en schep ook de bruine suiker erbij en laat aan de kook komen. Laat nog 1 minuut doorkoken.
70 gram bruine suiker, 150 ml sojasaus, 2 eetlepels rijstazijn, 300 ml Mirin
Doe nu ook de tomatenketchup, lente-uitjes en bouillon erbij, roer alles even door en zet in de oven.
3 lente uitjes, 200 ml tomatenketchup, 200 ml runderbouillon
Bak 30 minuten en haal het uit de oven. Haal de ribjes uit de saus en leg op een bord. Dek die af met aluminiumfolie, zodat ze warm blijven.
Zet de braadslee op hoog vuur en kook ongeveer 10 minuten tot de saus dik en kleverig wordt.
Leg de spareribs weer terug in de braadslede en bedek helemaal met de sticky saus.
Serveren
Bestrooi met extra lente-ui en serveer.
2 lente uitjes
NOTES
1. - SojasausKies lichte of Japanse sojasaus. Die zijn zout en hebben een diepe soja smaak. Wanneer je ketjap Manis of ketjap Medja gebruikt, die al zoet van smaak zijn, halveer de honing die je toevoegt.2. - SzechuanpeperSzechuanpeper wordt gebruikt in een deel van de Aziatische keuken. Het is een kruidenmolen te koop bij de Supermarkt. Wil je een hele korrel gebruiken dan is een kruidenzaak of de Toko de aangewezen plaats.3. - Specerijen Door het even aanbakken van de kruiden (chilivlokken, knoflook, gember, steranijs en szechuanpeper komen de smaken van de kruiden vrij en krijgen de sticky ribs meer smaak.4. - Vlees aanbraden en saus inkoken Zet de braadslede, als hij daar geschikt voor is, op het vuur en breng aan de kook. Kan dit niet, braad het vlees dan in een koekenpan voordat je het in de braadslede doet.Schenk voor het inkoken van de saus de inhoud van de braadslede in een brede pan en breng aan de kook. Door een brede pan te gebruiken, kookt de saus sneller in.Je hebt ongeveer 10 minuten nodig tot de saus voldoende is ingedikt. Dit controleer je door met een houten lepel door de saus te roeren. Trek een streep met je vinger door de saus. Blijft hij even zichtbaar (dus loopt hij niet meteen dicht) dan is de saus voldoende ingedikt.5. - OventemperatuurDat ligt aan de oven die je gebruikt. De voorkeur heeft onder- en bovenwarmte. Dan stel je de oven in op 180 °C. Je kunt ook een heteluchtoven gebruiken. Die stel je in op 160 °C. Omdat het laatste gebruik maakt van een ventilator kan het zijn dat het vlees wat eerder uitdroogt. Hou het goed in de gaten en bestrijk eventueel met wat extra saus tussendoor om dat te voorkomen.6. - Bewaren
Koelkast - Koel de sticky ribs snel af. De spareribs kun je afgedekt tot twee dagen in de koelkast bewaren.
Diepvries - Laat het vlees snel afkoelen en doe in een luchtdichte diepvriesdoos of zak en vries in. Zo blijft dit tot 4 maanden goed. Laat ontdooien in de koelkast.
Opwarmen - Leg de ribjes in een ovenschaal en dek die af met aluminiumfolie. Bak ze 20 minuten bij 170 °C.
7. - Voedingswaarde De weergegeven voedingswaarde zijn per persoon, zonder bijgerechten. Nu is het zo dat je waarschijnlijk niet alle saus opeet. De uiteindelijke voedingswaarde vallen daarom lager uit.