Grootmoeders Hachee, ouderwets lekker, die je heel makkelijk maakt: je gebruikt gewoon de slowcooker. Door het lange stoven trekken alle smaken in het vlees dat heerlijk mals wordt. Een makkelijk recept.
Voorbereiding 10 minutenmin
Kook Tijd 8 uuruur
Totale Tijd 8 uuruur10 minutenmin
Gang Hoofdgerecht
Wereldkeuken Nederlands
Hoeveelheid 4personen
Ingrediënten
100gram boterongezouten
500gramrunderlappenhacheevlees of riblappen, in blokjes van 2 x 2 cm gesneden
½theelepelzout
¼theelepelpeper
2 eetlepelsbloem
500gramuienin ringen gesneden
2theelepelssuiker
100mlrunderbouillon1 blokje opgelost in 100 ml heet water
300mlbruin bier
2laurierblaadjes
2kruidnagels
2plakjespeperkoekof ontbijtkoek
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Smelt de boter op middelhoog vuur in de koekenpan.
100 gram boter
Bestrooi het vlees met zout en peper.
500 gram runderlappen, ½ theelepel zout, ¼ theelepel peper
Doe het vlees in de koekenpan en schep de bloem erbij. Meng alles goed.
2 eetlepels bloem
Bak 5 minuten terwijl je regelmatig mengt.
Voeg de uien en suiker toe en meng nogmaals goed door. Zet het vuur hoog en bak 3 minuten.
500 gram uien, 2 theelepels suiker
Doe de inhoud van de pan in de slowcooker.
Schenk de helft van de bouillon in de pan en schraap met een houten spatel alle aanbaksels los. Schenk de inhoud van de pan in de slowcooker.
100 ml runderbouillon
Schenk ook het bier erbij. Meng alles goed door.
300 ml bruin bier
Steek een kruidnagel in het laurierblaadje.
2 laurierblaadjes, 2 kruidnagels
Leg de plakjes peperkoek en laurierblaadjes boven op het vleesmengsel.
2 plakjes peperkoek
Doe een deksel op de pan en zet de slowcooker aan, gedurende 8 uur op Low (lage stand).
Verwijder het laurierblad, roer alles nog eens goed door en serveer.
NOTITIES
1. Bloem: Door de bloem aan te bakken zal de "bloem-smaak" verdwijnen. Door het toevoegen van de bloem zal de jus dikker worden (de heerlijke dikke jus die bij de hachee hoort).2. Kruidnagel in laurierblad: Steek de kruidnagel in het laurierblad. Zo kun je het na het bakken goed terugvinden en verwijderen.3. - RunderlappenGebruik runderlappen, hachee vlees of riblappen voor de beste hachee. Dit vlees heeft veel stooftijd nodig en daardoor heeft het de tijd om alle smaken goed op te nemen en tegelijkertijd heerlijk mals te worden.4. BierKies voor een donker, bruin bier. Dit bier wordt gebrouwen met een pure bruine mout, waardoor het een zoetige smaak heeft. Perfect voor hachee. Het bier is het zuurtje dat er voor zorgt dat het vlees mals wordt.Wil je liever geen bier gebruiken dan kun je het ook vervangen door 100 ml rode wijn of 2 eetlepels wittewijnazijn en 60 ml water.5. Grotere portie? Bij bijna alle recepten geldt dat je dan op de 2 × knop kunt drukken, alleen niet bij een slowcooker recept. Verdubbel je het gewicht in vlees, voeg dan 50 tot 100 ml extra vloeistof toe.6. Slowcooker: Zet de slowcooker 8 uur op lage (low) stand of 5 uur op hoge (High) stand aan om heerlijke hachee te krijgen.7. - Bewaren
Koelkast: Koel de hachee snel af. De hachee kun je afgedekt tot twee dagen in de koelkast bewaren.
Diepvries: Laat het vlees snel afkoelen en doe in een luchtdichte diepvriesdoos of zak en vries in. Zo blijft dit tot 3 maanden goed. Laat ontdooien in de koelkast.
Opwarmen: Verwarm de hachee op gemiddeld vuur terwijl je blijft roeren tot hij heet is.