Champignonsaus maken met Kookroom, dat is niet alleen superlekker, maar ook nog eens heel makkelijk. Binnen 20 minuten is de saus klaar! Lekker bij Varkenshaas, biefstuk, omelet, pasta of gebakken aardappels! Waar is dit niet lekker bij?
Voorbereiding 5 minutenmin
Kook Tijd 15 minutenmin
Totale Tijd 20 minutenmin
Gang Bijgerecht, Sausjes
Wereldkeuken Overige keukens
Hoeveelheid 4porties
Ingrediënten
1eetlepelBoter
1Uigesnipperd
400gramChampignons in schijfjes gesneden
2tenenKnoflookfijngehakt of uitgeperst
1eetlepelbloem
250mlWitte wijndroog
150mlKookroom
½blokjeGroentebouillon½ tablet voor 500 ml bouillon of ¼ tablet voor 1 liter bouillon
15gramPeterselie
1theelepelCitroensap
Peper en zout naar smaak
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Smelt de boter op middelhoog vuur in de pan.
1 eetlepel Boter
Fruit de ui 3 minuten tot hij glazig is.
1 Ui
Bak de champignons op hoog vuur in 8 minuten goudbruin. Schep regelmatig om.
400 gram Champignons
Zet het vuur middelhoog. Strooi de bloem over de champignons en voeg de knoflook toe. Roerbak 2 minuten.
1 eetlepel bloem, 2 tenen Knoflook
Schenk de wijn in de koekenpan en verkruimel het blokje boven de saus. Draai het vuur hoog en laat aan de kook komen. Laat 4 minuten koken.
250 ml Witte wijn, ½ blokje Groentebouillon
Zet het vuur nu middelhoog en schenk de kookroom erbij. Laat de saus nog 2 minuten licht koken. De saus dikt nu mooi in.
150 ml Kookroom
Proef of het zout en peper nodig heeft en voeg dat naar smaak toe.
Peper en zout
Roer er citroensap doorheen en doe in je serveer kom. Garneer met fijngesneden Peterselie. Serveer meteen!
15 gram Peterselie, 1 theelepel Citroensap
NOTITIES
1. - ChampignonsLet goed op bij Champignons schoonmaken. Gebruik geen water, want de champignon zal dit opzuigen en de smaak wordt dan veel minder lekker. Maar hoe maak je ze dan wel schoon?Snij met een scherp mesje aan de onderzijde van het steeltje een schijfje eraf. Gebruik dan een borsteltje of droog papiertje om de bovenzijde schoon te maken.2. - WijnGebruik een droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc of Pinot Grigio. De alcohol verdampt door het koken van de saus. Gebruik je liever geen wijn, vervang het dan door 250 ml bouillon (je voegt dan geen bouillonblokje meer toe).3. - KookroomKookroom is de light versie van slagroom, met hetzelfde resultaat. Je gebruikt het om de saus een romige smaak te geven. Heb je geen kookroom, dan kun je het vervangen door 150 ml slagroom.4. - GroentebouillonIn dit recept gebruik ik ½ blokje groentebouillon voor ½ liter bouillon. Heb je een blokje voor 1 liter dan gebruik je ¼ blokje. Je kunt eventueel ook kippenbouillonblokjes gebruiken.5. - Bewaren
Koelkast - Wil je deze saus voorbereiden of heb je nog een restje over? Leg een plastic folie over de saus en laat snel afkoelen naar kamertemperatuur. Breng het dan over naar een luchtdichte verpakking. Zo kun je de saus tot 3 dagen bewaren in de koelkast.
Diepvries - Leg een plastic folie op de saus (voorkomt een velletje) en laat afkoelen naar kamertemperatuur. Doe in een diepvriesdoos of zakje en vries in. Zo blijft het 1 maand goed. Laat ontdooien in de koelkast.
Opwarmen - Verwarm in een klein steelpannetje op gemiddeld vuur terwijl je blijft roeren.
6. VoedingswaardenDeze saus is genoeg voor 4 tot 5 stukken vlees, 1 pasta maaltijd of om te serveren bij een maaltijd aardappelen voor 4 personen. De voedingswaarden zijn aangegeven per portie (er vanuit gaande dat dit met vier personen wordt gegeten,