Risotto met courgette en kabeljauw is de romige rijst gecombineerd met courgette en kaas en geserveerd met krokant gebakken kabeljauw. Een heerlijk licht hoofdgerecht dat je snel in elkaar zet. Dit vind iedereen lekker!
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Risotto met Courgette
Pak een brede pan (hapjespan is prima) en laat daar de boter op gemiddeld vuur in smelten.
2 eetlepels boter
Voeg het uitje toe en bak 1 minuut.
1 ui
Schud dan de courgette rijst toe en bak die 2 minuten.
400 gram courgette rijst
Schep de Arborio rijst door de groenten en bak die 2 minuten, roer tussendoor een keertje door.
320 gram Arborio rijst
Schenk de witte wijn in de pan, roer alles een keer goed om.
100 ml witte wijn
Schep soeplepel voor soeplepel de groentebouillon toe. Schep telkens nieuwe bouillon erbij als de vorige bouillon is opgenomen. Roer de risotto daarna even goed door. Dit zal ongeveer 15 minuten duren. Proef of de risotto gaar is (hij mag nog een lichte bite hebben).
1 liter groentebouillon
Zet het vuur af en laat de rijst 2 minuten staan.
Roer de Parmezaanse kaas en de boter door de risotto.
60 gram Parmezaanse kaas, 2 eetlepels boter
Breng op smaak met zout en peper.
Gebakken Kabeljauw
Maak in de tijd dat de risotto langzaam gaart de gebakken kabeljauw.
Verdeel de bloem over een bord en wentel de kabeljauw door de bloem.
4 eetlepels bloem
Smelt 2 eetlepels boter in de pan.
2 eetlepels boter
Bak de Kabeljauw filet 4 minuten aan beide zijden tot hij goudbruin is.
Strooi wat geraspte citroenschil over de vis.
½ citroen
Garnering
Optioneel: bestrooi met peterselie en extra Parmezaanse kaas
Parmezaanse kaas, Peterselie
NOTITIES
1. - GroentebouillonGebruik zelfgemaakte groentebouillon of gebruik een kant-en-klare bouillon. De bouillon kun je zowel warm of koud toevoegen, waar je voorkeur ligt. De risotto is iets sneller klaar, wanneer je warme bouillon gebruikt omdat die dan niet tussendoor hoeft op te warmen.2. - Arborio rijstVoor een risotto heb je een rijst met veel zetmeel nodig. Arboriorijst is daar heel geschikt voor. Door de rijst even aan te bakken krijgt hij een geroosterde en nootachtige smaak. Je kunt eventueel ook Carnaroli of Vialone Nano rijst gebruiken.3. - Courgette rijstCourgette rijst zijn kleingesneden blokjes groene en gele courgette (wat weer een mooie kleur geeft aan de risotto ;-)), vrijwel even groot als een rijstkorrel. Ze liggen in ieder geval in de diepvries bij de supermarkt.4. - WijnGebruik een droge witte wijn zoals Chardonnay of Pinot Grigio. Gebruik je liever geen wijn vervang de wijn dan door 100 ml extra bouillon.5. - RoerenWil je heel makkelijk risotto maken, gebruik dan een hapjes pan (of hoge koekenpan). Doordat deze breed is hoef je alleen wanneer je de bouillon of wijn toevoegt even door te roeren.6. - Bewaren
Risotto kun je niet bewaren of opwarmen, eet het meteen op.
Koelkast - Kabeljauw kun je tot 2 dagen in de afgedekt bewaren. Bak hem op in de koekenpan.
Diepvries - Je kunt de kabeljauw ook invriezen. Bewaar luchtdicht verpakt in een doos of zakje. Zo blijft hij tot 3 maanden goed. Laat ontdooien in de koelkast. Verwarm vervolgens op in een koekenpan met wat boter.
7. VoedingswaardeDe aangegeven voedingswaarde is per portie (risotto met kabeljauw) (van 4 porties uitgaande)