Wat als je niet wilt kiezen tussen karamel en chocola? Met dit makkelijke recept voor karamel brownies met een romige dulce de leche vulling hoeft dat niet meer. Dit is echt een Guilty pleasure met een grote G.
Voorbereiding 20 minutenmin
Kook Tijd 25 minutenmin
Totale Tijd 45 minutenmin
Gang Zoete Baksels
Wereldkeuken Amerikaans, Zuid-Amerikaans
Hoeveelheid 16blokjes
Ingrediënten
60gramboterongezouten
150gramsuiker
75grambruine suiker
120gramchocola>70 % cacao in blokjes
1eetlepelstroop
100grambloem
20gramcacao
2eierenmaat M
½theelepelbakpoeder
400gramDulce de Leche1 blikje
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Verwarm de oven voor op 190 °C of 170 °C.
Vet een bakvorm in met boter en bedek de bodem met bakpapier.
Schep de boter, bruine suiker, gewone suiker, stroop en blokjes chocola in een steelpan. Laat op gemiddeld vuur smelten. Wanneer de chocola gesmolten is, meng je alles goed door. Laat 10 minuten licht afkoelen.
Doe de twee eieren in een grote kom. Klop met een garde luchtig.
2 eieren
Schenk de gesmolten chocola erbij en meng goed door.
Zet een zeef op de schaal en doe de cacao, bloem en bakpoeder erin. Zeef die boven het beslag.
100 gram bloem, 20 gram cacao, ½ theelepel bakpoeder
Meng alles met een spatel door.
Verdeel de helft van het beslag over de bodem van de bakvorm.
Verwarm de dulce de leche in een steelpannetje, zodat hij wat vloeibaarder (en smeerbaarder wordt)
400 gram Dulce de Leche
Haal 4 eetlepels dulce de leche uit het pannetje en zet die even apart. Schenk de rest van de dulce de leche in de bakvorm. Strijk uit met een spatel of de achterkant van een lepel.
Verdeel de rest van het brownie beslag over de dulce de leche laag.
Met een lepel verdeel je hoopjes van je achtergehouden dulce de leche over de toplaag.
Pak een saté prikker en swirl door de dulce de leche en vervolgens door het beslag. Zo krijg je een mooi patroon.
Zet in de oven en laat 25 minuten bakken. De brownie zal niet helemaal gestold zijn, maar door het afkoelen hard hij iets uit. Je kunt de gaarheid checken door met een tandenstoker in het midden van de brownie te prikken. Zie je dat er een dun laagje chocola op de prikker zit dan is de brownie klaar.
Laat afkoelen naar kamertemperatuur.
Snij de brownie in zestien stukjes (of meer als je dat fijner vindt).
NOTITIES
1. Pure chocolade - Koop chocolade met een cacaogehalte van minimaal 70%. Hoe meer cacao, hoe meer chocoladesmaak. Gebruik een goede chocolade, want deze keuze zal de smaak van dit dessert bepalen.2. Brownie gaarheid checkenIedereen heeft zijn eigen voorkeur voor wat betreft de smeuïgheid van brownies. Heel smeuïg, waar de chocola er uit loopt, een cake-achtige structuur of liever er iets tussen in? Ik geef je hier de baktijden van de verschillende varianten:
Heel smeuïg, de chocola in het midden is nog gesmolten en het cakeje is kleverig. Bak de brownies 23 minuten in de oven om deze brownies te bakken. Wanneer je met een tandenstoker in het baksel steekt zie je dat er een dikke laag chocola op de tandenstoker zit.
Fudgy, de chocola in het midden is zacht en de brownies hebben een krokante bovenlaag en een smeuïge cake structuur. Bak de brownies 25 minuten in de oven. Wanneer je met een tandenstoker in het midden van de brownie prikt, zie je dat er een dun laagje chocola op de prikker zit.
Cake structuur, de chocola is niet meer vloeibaar en de brownie heeft een krokante bovenlaag en de structuur van cake. Bak de brownies 27 minuten in het midden van de oven. Prik met een satéprikker in het midden van de brownie, deze zal er schoon uit komen.
3. Dulce de Leche - Dit kun je makkelijk zelf maken (recept makkelijk dulce de leche maken op zes manieren). Zorg ervoor dat je dit een dag van tevoren hebt gemaakt. Of koop kant-en-klare Dulce de Leche. Ook Bebogeen is een goede vervanger.4. Chocola smelten - Doe de chocola samen met de boter, suiker en stroop in een vuurvaste kom. Hang die boven een pan met kokend water (de kom mag het water niet aanraken). Door de waterdamp smelt de chocola, zonder dat hij verbrand. Dit heet ook de au Bain-Marie methode.5. TIP - Heel belangrijk afkoelen in de vorm: Wanneer een brownie niet is afgekoeld zal hij nog smeuïg en niet vast zijn. Haal de brownie daarom pas uit de vorm wanneer hij is afgekoeld. Je kunt hem dan ook beter in blokjes snijden.6. - Opslag
Kamertemperatuur: Bewaar de brownies in een luchtdichte doos (of verpak ze in plasticfolie). Zo kun je ze tot 3 dagen bij kamertemperatuur bewaren.
Diepvries: Wil je ze langer bewaren vries ze dan in! Verpak de brownies per stuk in plasticfolie en vervolgens in een diepvriesdoos. Zo kun je ze tot 2 maanden in de diepvries bewaren.