De Spaanse tortilla is één van de lekkerste ei recepten van de wereld. Het is een omelet die wordt gevuld met ui, aardappels en eieren. En je serveert hem als lunch, avondeten of als hapje bij je Tapas avond. Deze Spaanse tortilla bak je in de oven en heeft als extra smaakmakers spekjes en Gruyère. En dat geeft dit toch al zo lekkere recept nog een extra beetje smaak. Proef het snel zelf!
Voorbereiding 10 minutenmin
Kook Tijd 20 minutenmin
Totale Tijd 30 minutenmin
Gang Lunch Recept, Salade
Wereldkeuken Europese keukens, Mediterraan
Hoeveelheid 4personen
Ingrediënten
4eetlepelsolijfolie
600gramaardappelenblokjes
5stengelsbosuitjesof lente uitjes, in reepjes
50gram baconin reepjes
6zongedroogde tomatenin reepjes
8eierenL
⅛theelepelzout
⅛theelepelpeper
2eetlepelsslagroom
125gram Gruyère kaasgeraspt
3eetlepelswalnotenFijngehakt
Serveren
4eetlepelszure room
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Wanneer je geen voorgekookte aardappels hebt: schil de aardappel en was ze. Snij in blokjes. Breng een pan water aan de kook en voeg de aardappelblokjes toe. Kook 10 minuten en giet af. Laat licht afkoelen.
600 gram aardappelen
Spaanse tortilla
Doe de olijfolie in een ovenvaste pan en bak de aardappels vijf minuten aan alle zijden tot ze een beetje aangebakken zijn. Zet het vuur dan uit.
4 eetlepels olijfolie
Voeg de bosuitjes, bacon en zongedroogde tomaten toe en meng goed door.
Voeg de inhoud van de pan toe, zout en peper toe en meng goed door.
⅛ theelepel zout, ⅛ theelepel peper
Voeg dan de helft van de geraspte Gruyère toe en roer alles goed door.
125 gram Gruyère kaas
Doe de inhoud van de kom in een ingevette ovenvaste pan en strijk de bovenkant glad.
Verdeel de gehakte walnoten over de bovenkant.
3 eetlepels walnoten
Bak de tortilla gedurende een minuut of vijf op laag vuur tot de bovenkant van de tortilla halfvast is.
Bestrooi met de rest van de Gruyère.
Zet de pan dan in de oven en bak nog twaalf minuten.
Serveren
Haal de pan voorzichtig uit de oven en snij de tortilla in taartpunten.
Serveer met een eetlepel zure room.
4 eetlepels zure room
NOTITIES
1. - Aardappelen - Voor een tortilla gebruik je bij voorkeur vastkokende aardappelen, zoals Nicolla, Desire en Opperdoeser. Je kunt er ook voor kiezen om voorgekookte aardappel blokjes te gebruiken.2. - AlternatievenBacon - In plaats van bacon kun je ook spek gebruiken. Ga je liever voor een vegetarische variant gebruik dan uitgebakken paddenstoelreepjes (ongeveer 50 gram) of extra zongedroogde tomaten in reepjes.Gruyère kaas - Deze tortilla maak je met Gruyère kaas omdat dat een kaas met lekker veel smaak is. Je kunt ook Emmentaler, Cheddar of een belegen kaas gebruiken.3. - Oven Deze Spaanse tortilla is gebakken in een hete lucht oven bij 200 °C. Gebruik je onder- en bovenwartme dan bak je deze omelet bij 220 °C.4. - Voedingswaarden Dit recept is gebaseerd op een lunchgerecht voor vier volwassenen. De voedingswaarden zijn inclusief de zure room topping.