Dit zijn de LEKKERSTE mini loempia's die je ooit gegeten hebt. Met een knapperige buitenkant en een sappige vulling van gehakt, garnalen en groenten. Frituur ze of bak ze in de air-fryer. En serveer ze bij je volgende feestje of Rijsttafel. Succes gegarandeerd!
12loempiavellengroot, in vieren of 24 pangsit vellen
1eiwitmaat S
Zoetzure tomatensaus
3tomaten
3cmverse gember
2limoenensap
1eetlepelketjap manis
2theelepelsPalmsuiker
Frituren (optioneel)
Frituurolie
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Voorbereiding
Pers de knoflook uit en rasp de gember.
3 tenen knoflook, 3 cm verse gember
Snij de prei in fijne ringen.
50 gram prei
Snij de bleekselderij en tomaten in kleine blokjes.
1 stengel selderij
Heb je grote loempiavellen snij ze dan in vieren. Verpak de loempiavellen in een vochtige theedoek.
12 loempiavellen
Vulling loempia's maken
Doe het gehakt en de garnalen in een kom.
250 gram rundergehakt, 200 gram garnalen
Voeg koriander, komijn, prei, knoflook en ei toe en meng alles goed door.
½ eetlepel gemalen koriander, ½ eetlepel gemalen komijn, 1 ei
Verhit twee eetlepels olie in een wok en voeg de vulling toe aan de pan.
Bak alles vijf minuten tot het mengsel aangefruit en gaar is.
Giet het teveel aan vocht af.
Voeg de blokjes selderij, zout en peper toe aan de vulling en meng goed door.
⅙ theelepel zout, ⅛ theelepel peper
Laat 30 minuten afkoelen.
Mini loempia's maken
Doe het eiwit in een schaaltje en mix me teen theelepel.
1 eiwit
Leg een loempiavel in een ruit voor je neer.
Pak wat vulling en maak daar een balletje van van ongeveer twee cm doorsnede.
Leg dat op de punt en rol die vervolgens over de vullling naar boven (naar de punt).
Bestrijk de loempia met eiwit (zodat ze goed plakken) en vouw het vel naar binnen.
Herhaal dit tot de vulling op is.
Zoetzure tomatensaus maken
Verhit twee eetlepels olie in een sauspannetje.
Voeg de tomatenblokjes, gemberrasp en ketjap toe en breng aan de kook.
3 tomaten, 3 cm verse gember, 1 eetlepel ketjap manis
Zet het vuur laag en laat twee minuten sudderen.
Pers de limoenen uit boven de pan.
2 limoenen
Voeg ook de palmsuiker toe en laat nog 10 minuten op laag vuur sudderen.
2 theelepels Palmsuiker
Zet het vuur uit en laat de saus afkoelen naar kamertemperatuur.
Bakken loempia's
Frituur: Verwarm de frituur op 180 °C en bak de loempia's 4 minuten tot ze goudbruin zijn.
Frituurolie
Airfryer of oven: Verwarm de oven voor op 200 °C (dat is niet nodig voor een airfryer). Bak de loempia's 8 minuten tot ze goudbruin zijn.
NOTITIES
1. - Wil je deze mini loempia's met zoetzure tomatensaus maken? Bestel dan alle ingrediënten met één druk op de knop:2. - Gehakt: Je kunt voor het gehakt kiezen uit rundergehakt of half om half. Half om half gehakt is iets vetter. 3. - Vervangingen:Garnalen - Je kunt de garnalen vervangen door kip blokjes of champignons.Gehakt - Je kunt het gehakt vervangen door kip blokjes of champignons.Loempiavellen - Je kunt ook wonton of pangsit vellen gebruiken. En zelfs filodeeg is een vervanger voor deze vellen.4. - Frituur, oven of airfryer?Alle drie de methode zijn super om je loempia mee gaar te krijgen. Natuurlijk is het zo dat de frituur de methode met de meeste calorieën is. Hij is ook iets smeuïger. Maar ook de oven en airfryer geven een knapperige loempia.5. - BewarenKoelkast - In de koelkast kun je loempia's afgedekt met plastic folie tot twee dagen bewaren.Diepvries - Loempia's kun je gefrituurd of ongebakken drie maanden in de diepvries bewaren. Bewaar ze in een diepvriesdoos en leg tussen de loempia's een bakpapier. Laat ze ontdooien in de koelkast, of maak ze direct uit de diepvries (verleng de baktijd dan met twee minuten).6. - Nutrition De voedingsmiddelen zijn weergegeven per mini loempia met saus.