Ga terug
Email link
Afdrukken
Afbeelding recept
Notities
Voedingswaarde-etiket
–
+
servings
Kleiner
Normaal
Groter
Witlof ham kaas uit de oven {gratin}
Andréa
Een zelfgemaakt recept voor witlof ham kaas uit de oven. Met zachte witlof gerold in een ziltige Prosciutto ham en heerlijk gegratineerd met geitenkaas en honing. En de sinaasappel, tijm en walnoten maken deze ovenschotel nog lekkerder!
Voorbereiding
10
minuten
min
Kook Tijd
20
minuten
min
Totale Tijd
30
minuten
min
Gang
Bijgerecht
Wereldkeuken
Nederlands
Hoeveelheid
4
personen
Apparatuur
De temperatuur is aangegeven voor onder- en bovenwarmte. Gebruik je een hetelucht oven, verlaag de temperatuur met 20 °C.
Ingrediënten
▢
4
stronken
witlof
▢
8
plakjes
Prosciutto
▢
100
gram
geitenkaas
zacht
▢
1
sinaasappel
▢
1
eetlepel
honing
▢
1
eetlepel
verse tijm
of 1 theelepel gedroogd
▢
30
gram
walnoten
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Boen de sinaasappel schoon en rasp de schil.
Halveer de sinaasappel en pers hem uit.
Snij het kontje van de witlof en halveer hem. Snij de bittere kern eruit.
Zet een pan met een laagje water, ongeveer 5 cm, op het vuur en breng aan de kook.
Witlof ham kaas uit de oven
Leg de halve stronken witlof voorzichtig in de pan met kokend water en kook gedurende 8 minuten.
Giet de witlof af in een vergiet en laat goed uitlekken.
Leg een plakje prosciutto voor je neer en leg hier een half stronkje witlof op. Rol de prosciutto om de witlof. Leg in de ovenschaal.
Herhaal dit voor alle 8 de stronkjes.
Schenk het sinaasappelsap om de witlof.
Bestrooi de witlof stronkjes met sinaasappel rasp.
Verkruimel hier de geitenkaas over.
Besprenkel met honing en bestrooi met tijm.
Verkruimel de walnoten over de witlof.
Zet de schaal 15 minuten in de oven.
Zet de grill aan en laat hem nog 5 minuten bakken.
Serveer meteen.
NOTITIES
Zet alles op je lijst
Je kunt de bittere kern van de witlof ook verwijderen door het kontje eraf te snijden en de kern met een appelboor te verwijderen.
De witlof hoeft niet persé voorgekookt te worden. Pas de oventijd dan aan naar 25 minuten.
Vind je witlof nog te bitter, voeg dan 50 ml melk aan het water toe, waarin je de witlof kookt.
In plaats van Prosciutto kun je ook kiezen voor Parmaham, Coburgerham of bacon.
Geitenkaas kun je vervangen door Blauwe kaas, of een heerlijke belegen geraspte kaas.
In plaats van koken kun je de witlof ook 10 minuten stoven in boter, voor een heerlijke romige smaak.
Heb je dit recept geprobeerd?
Deel
@byAndreaJanssen
of tag
#byAndreajanssen