2appelsmiddelgroot, geschild en in kleine blokjes gesneden, Elstar of Jonagold zijn lekker
1eetlepelcitroensap
3eetlepelssuiker
1theelepelkaneel
40gramboter gesmolten
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Meng 150 gram bloem, gist, boter en suiker in een kom.
Terwijl je mixt met deeghaken voeg je langzaam de yoghurt, melk en eieren toe.
Blijf 3 minuten mengen tot alles goed door elkaar gemixt is.
Voeg dan, terwijl je blijft mixen, schep voor schep de bloem en zout toe. Kneedt dan nog ongeveer 10 minuten door.
Na die 10 minuten voeg je de blokjes appel toe en meng je nog kort.
Vet een schaal met olie in en stort het deeg hierin. Draai 1 x om, zodat beide zijde met olie bedekt zijn. Laat 1 uur rijzen op een warme plaats.
Stort het deeg op het werkblad en druk de lucht eruit. Laat 20 minuten rusten onder een theedoek.
Smelt ondertussen de boter en meng de suiker met het kaneel.
Rol na 20 minuten het deeg uit tot een lap van 30 cm lang en 20 cm breed. Bestrijk met de gesmolten boter en strooi het suiker kaneel mengsel hierover.
Rol het strak op en leg op een bakplaat.
Laat nogmaals 1 uur rijzen op een warme plaats. Warm na 30 minuten de oven voor op 200 graden Celsius.
Zet de bakplaat in de oven en bak 30-35 minuten (tot het brood gaar is. Wanneer je er op klopt en het klinkt hol, dan is het brood voldoende gebakken). Wordt het brood te snel bruin, dan bedek je het met een aluminium folie.
Haal uit de oven en bestrijk de bovenzijde nogmaals met gesmolten boter.
NOTITIES
Doordat je de appelstukjes vooraf met citroensap besprenkelt verkleuren ze niet.
Na de 1e rijs laat je het deeg 20 minuten rusten voordat je het opbolt om het nog luchtiger te krijgen.
Door na het bakken het brood in te smeren met gesmolten boter, krijg je een heerlijke zachte korst.