Zelf Hamburgerbroodjes Maken is heel makkelijk. De zachte, luchtige broodjes met een knapperige korst met de bekende sesamzaadjes. Je zult er verstelt van staan hoe makkelijk dit te maken is. Dit recept is geschikt voor de broodbakmachine (t/m de eerste rijs) en om met de hand te kneden. Superlekker met een heerlijke hamburger van de BBQ. Dat is genieten tot de laatste hap!
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Met de broodbakmachine
Schenk eerst de natte ingrediënten in de broodbakmachine: melk, zonnebloemolie en het ei.
1⅔ eetlepels zonnebloemolie, 275 ml melk, 1 ei
Strooi de bloem op de natte ingrediënten
500 gram bloem
Schep in de ene hoek de gist en in de tegenovergestelde hoek het zout.
8 gram gist, 1¼ theelepel zout
In het midden komt de suiker.
2 theelepels suiker
Laat de broodbakmachine het deegprogramma (incl. eerste rijs) afwerken.
Ga verder met na de eerste rijs*
Met de hand
Verwarm de melk tot hij lauw is (37 °C).
275 ml melk
Voeg de suiker en het gist toe en laat 5 minuten staan. Er zullen belletjes ontstaan. Dat betekent dat de gist nog werkt. Krijg je geen belletjes dan is de gist niet meer goed en kun je beter opnieuw beginnen met verse gist.
2 theelepels suiker, 8 gram gist
Doe de bloem in een schaal en meng het melkmengsel erdoor. Voeg het ei en zonnebloemolie toe en kneed 5 minuten.
500 gram bloem, 1⅔ eetlepels zonnebloemolie, 1 ei
Strooi het zout over het deeg en kneed nogmaals 5 minuten tot het deeg elastisch is (zie tips)
1¼ theelepel zout
Vet een kom in met olie en leg het deeg erin. Dek af met een vochtige theedoek en vervolgens met plastic folie. Laat 1½ uur rijzen op een warme plek.
Na de eerste rijs* (na de broodbakmachine of het kneden met de hand)
Stort het deeg op het werkblad en druk de lucht eruit.
Leg een bakpapier op de bakplaat.
Verdeel het deeg in 9 gelijke stukken en maak van elk stukje een bolletje. Rek dat op door in het midden het deeg omhoog te duwen en de rest van het deeg eromheen te trekken.
Leg de bolletjes op de bakplaat. Bedek met een handdoek en laat 15 minuten rusten.
Druk de bolletjes dan met een vlakke hand plat.
Bestrijk de bovenzijde met wat water en strooi het sesamzaad over het bolletje.
2 eetlepels sesamzaad
Druk de zaadjes een beetje aan en leg de handdoek eroverheen.
Laat gedurende 1 uur rijzen.
Zet tijdens de laatste rijs de oven aan en laat hem voorverwarmen naar 200 °C.
Bestuif de broodjes met wat water uit de plantenspuit en schuif ze in de oven.
Bak de hamburgerbroodjes in 15 minuten bruin. Laat de broodjes op een rooster afkoelen.
NOTITIES
1.Wil je dit recept maken? Bestel dan alle ingrediënten snel en eenvoudig met één druk op de knop: 2. Gist - In dit recept is 8 gram (2 theelepels) instant gist gebruikt. Gebruik je liever verse gist dan heb je 16 gram nodig. Gebruik je droge gist dan heb je 8 gram nodig. Let op: bij zowel verse gist als droge gist moet je de gist eerst oplossen in lauwwarme melk.3. Zout - Geeft smaak aan de broodjes. Maar kijk uit met gist, want zout kan het gist doden als het in grote hoeveelheden in aanraking komt. Daarom kneedt je eerst het deeg licht, verdeelt dan het zout over het deeg en kneedt verder.4. Hoe controleer je of je deeg voldoende gekneed is?Check het deeg want je wilt niet onder- of overkneden. Dat doe je door een vliesje trekken. Pak een balletje deeg en druk het plat. Rek het deeg een beetje uit, draai het in je handen een kwartslag en draai nogmaals. Rek het deeg vervolgens weer uit en draai weer een beetje. Doe dit net zolang tot er een dun vlies (waar je je vingers doorheen ziet) ontstaat, (dit kun je niet in één keer doen). Als het deeg scheurt voordat je een dun vlies ziet ontstaan dan is het deeg nog niet goed en kneedt je het nog eens 2 minuten. Laat het deeg vervolgens rijzen.5. Oven - Wanneer je onder- en bovenwarmte gebruikt zet je de temperatuur op 200 °C. Bij een heteluchtoven is 180 °C voldoende. Kun je kiezen gebruik dan onder- en bovenwarmte.6. Bewaren
Kamertemperatuur - De broodjes kun je tot twee dagen bewaren in een (papieren) zak bij kamertemperatuur.
Koelkast - Bewaar de broodjes niet in de koeling. Door de hoge vochtigheid worden de broodjes vochtig.
Diepvries - Vries de broodjes in een diepvrieszak of bak in. Zo blijven ze maximaal 2 maanden goed. Ontdooi de broodjes bij kamertemperatuur. Tip: Leg een bakpapier tussen de broodjes. Zo vriezen ze niet aan elkaar, en kun je precies het benodigde aantal hamburgerbroodjes uit de verpakking halen en ontdooien.
Opnieuw knapperig maken: Maak de bovenzijde van de broodjes vochtig en verwarm ze 5 minuten in een oven bij 200 °C (of 3 minuten bij 200 °C in de Airfryer).