Verse tomatensoep met balletjes en spekjes. Gemaakt van verse tomaten, passata en bouillon. Heerlijk zacht, lichtzoet en dik. Het is een soep die je makkelijk zelf maakt in een paar simpele stappen. En iedereen vind deze soep lekker! Maak hem snel zelf!
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Doe de olijfolie in de soeppan en voeg de ui en de salie toe.
Laat de ui op zacht vuur in drie minuten glazig laten worden terwijl je af en toe roert.
Voeg de tomaten toe en 2 minuten met de deksel op de pan laten garen.
Schenk de bouillon bij de tomaten en breng alles aan de kook. Laat 20 minuten zonder deksel sudderen.
Pureer de soep met een staafmixer.
Pak een schone pan en leg daar een grove zeef op. Schenk de soep in de zeef en wrijf met de achterkant van een lepel of een pollepel zoveel mogelijk door de zeef. De velletjes en zaden die achterblijven gooi je weg.
Voeg de passata, sojasaus, spekjes en de suiker toe aan de pan met gezeefde verse tomaten.
Breng voorzichtig aan de kook, terwijl je roert. Zet het vuur dan laag.
Proef en breng, indien nodig, de soep op smaak met suiker, zout en peper.
Pak een eetlepel gehakt en kneedt die licht. Rol tussen je handen tot een balletje. Herhaal dat tot het gehakt op is.
Voeg de gehaktballetjes toe aan de soep en laat ze een kwartier op laag vuur garen.
Serveren
Schenk de soep in een kom. Schenk wat slagroom in de soep en garneer met fijngehakte peterselie (dat laatste is optioneel, maar zeker een aanrader).
NOTITIES
1. - Wil je dit recept maken? Bestel dan alle ingrediënten met één druk op de knop.2. - TomatenDe lekkerste verse tomaten voor deze soep zijn Roma tomaten of vleestomaten. Ze geven een heerlijke structuur en smaak. Zijn tomaten niet in het seizoen dan kun je ook tomaten uit blik gebruiken (die worden altijd in het seizoen geplukt) of 400 ml extra passata.3. - Smoren tomatenSmoor de tomaten voordat je de bouillon toevoegt. Zo krijgen ze nog meer smaak.4- ZevenDoor de tomaten te zeven, krijg je geen tomaten zaadjes en velletjes in je soep. Gebruik niet de fijnste zeef die je hebt, hij mag best wat grover zijn. Zo wordt je soep zo lekker dik, zoals je bij een tomatensoep gewend bent.5.- Van zoet naar zuurDoor een klein schepje suiker toe te voegen aan de soep, wordt de smaak van de tomaten zoeter en nog beter. Je kunt ook kiezen om een theelepel baksoda toe te voegen. Baksoda neutraliseert de zure smaak van de tomaten.6. - BewarenVoordat je tomatensoep gaat bewaren zorg je ervoor dat je hem eerst snel afkoelt. Doe dat door de pan in een bak koud water te zetten (zonder deksel). Vervolgens kun je hem bewaren in:Koelkast - Dek de tomatensoep af met plastic folie of bewaar in een luchtdichte doos in de koeling. Op deze manier kun je hem twee dagen bewaren.Diepvries - Schenk de tomatensoep in een diepvriesdoos en vries in. Hij blijft tot wel twee maande goed op deze manier. Ontdooi de soep in de koelkast en warm hem dan langzaam op in een pannetje.7. - Voedingswaarden - Er kunnen zes ruime soepkoppen uit dit recept. De voedingswaarden zijn per kop weergegeven. Schenk je het in wat kleinere kommen (bijvoorbeeld als voorgerecht), dan worden de voedingswaarden natuurlijk ook minder.