Ovenschotel voor één persoon: Griekse Moussaka. Heerlijke groentes en smeuïg vlees met een lekkere bechamel saus. Alle smaken in één ovenschaal verzamelt. Makkelijke individuele porties: dat wordt weer genieten!
Voorbereiding 20 minutenmin
Kook Tijd 30 minutenmin
Totale Tijd 50 minutenmin
Gang Hoofdgerecht
Wereldkeuken Europese keukens, Grieks, Mediterraan
Smelt de boter in de pan en schep in één keer de bloem erbij.
25 gram boter, 25 gram bloem
Bak dat 2 minuten, terwijl je blijft roeren.
Schenk dan scheutje voor scheutje de melk erbij, terwijl je roert met een garde.
200 ml melk
Laat de saus, terwijl je blijft roeren, nog 1 tot 2 minuten doorkoken.
Haal de saus van het vuur en laat 10 minuten afkoelen.
Roer de eieren er één voor één door, totdat ze goed zijn opgenomen.
2 eieren
Breng de bechamelsaus op smaak met zout en peper.
⅛ theelepel peper, ¼ theelepel zout
Pak de ovenschaal en verdeel de helft van de aubergine in de schaal.
Schep de gehaktsaus erop.
Verdeel de aardappelschijfjes hierover.
4 aardappelen
Vervolgens weer een laag aubergine.
Schenk de bechamelsaus over de moussaka.
Bestrooi met geraspte kaas en feta.
50 gram geraspte kaas, 50 gram feta kaas
Zet de schaal 30 minuten in de oven, totdat de bovenkant goudbruin is.
NOTITIES
1. Wil je dit recept maken? Bestel dan snel en eenvoudig alle ingrediënten met één druk op de knop:2. Aardappelen - Gebruik kruimige aardappelen voor het maken van dit recept. Een Bintje, Doré of Eigenheimer zijn goede keuzes.3. Rundergehakt - Je kunt ook kiezen voor half-om-half, kip of lamsgehakt.4. Aubergine - kun je ook afwisselen met een laagje courgette. Of gebruik alleen courgette en geen aubergine. Dit is in delen van Griekenland zelfs gebruikelijk bij het maken van Moussaka.5. Oven - Wanneer je onder- en bovenwarmte gebruikt zet je de temperatuur op 200 °C. Bij een heteluchtoven is 180 °C voldoende. Kun je kiezen gebruik dan onder- en bovenwarmte.6. BewarenLaat de moussaka snel afkoelen.
Koelkast - Bewaar de moussaka afgedekt in de koelkast voor maximaal 3 dagen.
Moussaka ongebakken en gebakken - Verpak de ovenschalen met twee lagen folie en bewaar in de diepvries. Laat ontdooien in de koeling.
Opwarmen
Ongebakken Moussaka - Zet de schaal 35 minuten in de oven bij 180 °C.
Gebakken Moussaka -
Oven - Bedek de ovenschaal met aluminiumfolie en bak 20 minuten bij 180 °C, tot hij warm is.
Magnetron - Dek de moussaka af met een bord (anders droogt hij uit) en verwarm 2 minuten. Check en herhaal dit tot de Griekse moussaka voldoende warm is.
7. De weergegeven voedingswaarde is per persoon (ovenschaal).