Zelf appelgelei maken is erg makkelijk. En zeker als je wat verse appels over hebt een aanrader. De zoete appel karamel smaak met de bloemige lavendel in een romige jam. Een echte smaaksensatie!
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Voorbereiding
Steriliseer de potten en zet ze klaar.
Zet een kom met een zeef die is bedekt met een doek klaar.
Was de appels in water met azijn. Aan elke liter water voeg je 300 ml azijn toe. Zo was je verontreinigingen en ongedierte van de appels.
4000 gram appels
Snij de appels in grote stukken. Ook de pitten gaan in de pan.
Appelgelei met lavendel
Doe de appels in een pan en voeg het water toe.
2500 ml water
Doe een deksel op de pan en breng aan de kook.
Zet het vuur laag en kook 30 minuten tot de appels zacht en gaar zijn.
Pak de kom en zeef en doe de appels in de zeef (op het doek).
Laat de appels minimaal 8 uur uitlekken. Druk niet op de appels anders wordt de gelei troebel.
Meet het sap dat is vrijgekomen. Het zou ongeveer 2 liter moeten zijn.
Doe het sap samen met de lavendel, suiker en citroensap in een pan en breng aan de kook.
1200 gram suiker, 2 eetlepels lavendel, 60 ml citroensap
Hang een suikerthermometer in de pan en verwarm tot 105 °C.
Pak je koude bord en laat een druppel op het bord vallen. Is de druppel meteen vast dan is je gelei klaar. Anders verwarm je nog iets verder tot maximaal 110 °C.
Schenk de gelei ongeveer 1 cm in de potten en laat 1 minuut staan (zo kan de pot aan de warmte wennen). Schenk de potten dan helemaal vol.
Zet de potten op de kop en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
NOTITIES
1. Wil je dit recept maken? Bestel dan snel en eenvoudig alle ingrediënten met één druk op de knop: 2. Lavendel Gebruik onbespoten (lavendel)bloemen. Gewone planten uit het tuincentrum kunnen gifstoffen bevatten. Pluk dus alleen als je zeker weet dat dat er niet op zit.3. Appels Was de appels in water met azijn. (1 deel water met ⅓ deel azijn). Door de zuurgraad lossen eventueel gebruikte gifstoffen goed op en komen zo niet in je gelei terecht.4. Citroensap - Naast dat citroen een heerlijke frisse smaak geeft aan de appelgelei, zorgt het er ook voor dat het appelsap geleert en een gelei wordt.5. Roeren - Je blijft goed roeren bij het maken van de appelgelei, omdat hij erg snel aanbrandt.6. Jam Testen Om te testen of de jam dik genoeg is, laat je een druppel op het koude bord vallen. Als de druppel uitloopt is de jam nog niet voldoende ingedikt. Wanneer de druppel opstijft is de jam klaar. Hij kan dan in de potten worden gegoten. Let op dat je tussendoor het bord in de koeling houdt.7. Steriliseren potten Je steriliseert de potten voor de jam voldoende door ze in kokend water onder te dompelen en ze met een schone theedoek af te drogen of in de vaatwasser uit te wassen (wel meteen de deksel erop schroeven als je ze eruit haalt).8. Jam bewaren -Nadat de jam in de potten is gegoten zet je ze op de kop om te zorgen dat er geen lucht bijkomt (daardoor sluit hij luchtdicht af en bederft de jam minder snel).Je kunt de potten nu 1 jaar bewaren op een droge plaats9. De weergegeven voedingswaarde is per pot.