Kruidige perenjam met zijn aroma's doet je denken aan de koude Decembermaanden. Verwarmend en heerlijke jam tijdens de feestdagen.
Voorbereiding 10 minutenmin
Kook Tijd 1 uuruur30 minutenmin
Totale Tijd 1 uuruur40 minutenmin
Gang Jam, Inmaken en Bewaren
Wereldkeuken Overige keukens
Hoeveelheid 6potten
Ingrediënten
2500gramperen
400gramsuiker
½theelepelboter
1theelepelkaneelgemalen
¼theelepelkruidnagelgemalen
¼theelepelnootmuskaatvers geraspt
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Voorbereiding
Zet een bord in de koeling en laat goed koud worden. Het bord ga je gebruiken om te testen of de jam dik genoeg is.
Steriliseer de potten en dek ze af tot gebruik (zie tips voor het steriliseren).
Schil de peren en haal de pitten eruit. Verwijder ook de stelen.
Snij de peer in blokjes van ongeveer 1 x 1 cm.
Kruidige peren jam
In een pan doe je de peerblokjes, boter, suiker en kruiden. Meng alles goed door.
Zet het vuur zachtjes en laat 1½ uur sudderen. Terwijl je af en toe roert.
Controleer of de jam genoeg is ingedikt. Laat een druppel vallen op een koud bord en kijk of het meteen opstijft. Wanneer dit niet het geval is, kook je nog vijf minuten extra en controleer je meteen. Zet het bord tussendoor in de koeling zodat het goed koud blijft.
Schenk 1 cm jam in de potten en wacht 1 minuut. Schenk vervolgens de potten vol en draai de deksel erop. Zet de potten op de kop en laat afkoelen naar kamertemperatuur.
NOTITIES
Je voegt de boter toe om het schuimen tegen te gaan. Het schuim zou anders in de potten komen en niet weggaan.
Om te testen of de jam dik genoeg is, laat je een druppel op het koude bord vallen. Als de druppel uitloopt is de jam nog niet voldoende ingedikt. Wanneer de druppel opstijft is de jam klaar. Hij kan dan in de potten worden gegoten. Let op dat je tussendoor het bord in de koeling houdt.
Je steriliseert de potten voor de jam voldoende door ze in kokend water onder te dompelen en ze met een schone theedoek af te drogen of in de vaatwasser uit te wassen (wel meteen de deksel erop schroeven als je ze eruit haalt).
Nadat de jam in de potten is gegoten zet je ze op de kop om te zorgen dat er geen lucht bijkomt (daardoor bederft de jam minder snel)