Zelf Bramenjam Maken is supermakkelijk en heel lekker. En deze jam is extra speciaal want hij heeft een vleugje oregano smaak. Dat heerlijke kruid licht peperige en kruidig is heerlijk gecombineerd met de zoete smaak van de bramen. De jam maak je met geleisuiker en is zonder pitjes. Deze heerlijke jam is een echte delicatesse, die iedereen lekker vindt.
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Voorbereiding
Steriliseer de potten.
Zet een bord in de koelkast en laat het minimaal 1 uur goed koud worden. Dit bord ga je later gebruiken om te controleren of de bramenjam voldoende ingedikt is.
Bramensap met een vleugje oregano
Doe de bramen samen met de oregano en het water in een pan en roer alles goed door.
1000 gram bramen, 2 theelepels oregano, 1 liter water
Breng de pan aan de kook en zet het vuur laag.
Laat 5 minuten sudderen en prak de bramen dan met een vork fijn.
Laat nog eens 15 minuten sudderen.
Zet de zeef op een schaal. Vang het sap van de bramen op. De velletjes, zaden en oregano kun je wegdoen.
Doe het bramensap in een maatbeker en vul, indien nodig, aan tot 800 ml met water.
Bramenjam met oregano
Doe het sap, de boter en de geleisuiker in een schone pan en breng aan de kook op hoog vuur.
450 gram gelei suiker, ½ eetlepel boter, 800 ml bramensap
Laat 2 minuten goed koken. Mocht er toch nog schuim ontstaan dep dat dan weg met een keukenpapiertje.
Controleer of de jam voldoende is ingedikt (zie tips*)
Schenk een laagje van ongeveer 1 cm in een schone pot. Wacht 1 minuut en schenk de pot dan vol. Draai de deksel op de pot en zet hem op zijn kop. Laat afkoelen naar kamertemperatuur. Vul zo alle potten.
Als de bramenjam met oregano is afgekoeld naar kamertemperatuur kun je de potten weer omdraaien en opbergen.
NOTITIES
1. Wil je dit recept maken. Bestel dan snel en eenvoudig alle ingrediënten met één druk op de knop: 2. Geleisuiker - Geleisuiker is gewone suiker gemengd met pectine en citroenzuur. Het zorgt ervoor dat je jam bindt. Niet alle jams hoeven gebonden te worden met geleisuiker. Sommige soorten (zoals appel) bevatten zelf veel pectine. Geleisuiker maakt het indikken van de jam zoveel makkelijker.3. Boter - Door een klontje boter toe te voegen aan de jam krijg je geen schuimlaag. En het maakt de jam wat romiger. Gebruik je liever geen boter laat het dan achterwege en schep de schuimlaag weg.4. Hoe steriliseer je jampotten?Je steriliseert de potten voor de jam door ze in kokend water onder te dompelen en ze met een schone theedoek af te drogen. Je kunt ze ook in de vaatwasser wassen (wel meteen de deksel erop schroeven als je ze eruit haalt).5.Hoe controleer je of jam voldoende is ingedikt?Zet een bord minimaal een uur in de koelkast. Om te testen of de jam dik genoeg is, laat je een druppel op een koud bord vallen. Als de druppel uitloopt is de jam nog niet voldoende ingedikt. Wanneer de druppel opstijft is de jam klaar. Hij kan dan in de potten worden gegoten. Let op dat je tussendoor het bord in de koeling houdt.6. Variaties
Om de smaak van de bramen iets minder sterk te maken voeg je 2 appels in kleine stukjes toe.
Voeg eens 1 theelepel vanille-extract toe aan de bramenjam. Het haalt de smaak van de bramen op en geeft een heerlijke smaak.
7. Bewaren
Koele, donkere plaats - De jam is ongeveer 6 tot 12 maanden houdbaar, mits de potten goed gesteriliseerd zijn. Zie je bij het openmaken dat er schimmel is ontstaan, gooi de jam dan meteen weg.
Koelkast - Bewaar de jam na openen in de koelkast. Zo blijft hij tot 3 maanden goed.
Diepvries - Je kunt jam prima invriezen. Schenk in een diepvriesdoos tot 1 cm van de rand (de jam zal uitzetten in de vriezer) en laat afkoelen. Of gebruik ijsblokjeshouders, als je de jam als portie wilt invriezen (kies dan wel voor een ijsblokjeshouder met deksel). Laat ontdooien in de koelkast. De jam is zo 3 maanden houdbaar.