Rode bessenjam met Port, deze ambachtelijke jam barst van de sappige rode bessen en krijgt een diepe smaak door de subtiele hint van de Port. En door de zure rode bessen te combineren met de rode port, krijg je een intense rode kleur en een heerlijke zoete smaak.
Voorbereiding 5 minutenmin
Kook Tijd 15 minutenmin
Uitlekken 8 uuruur
Totale Tijd 8 uuruur20 minutenmin
Gang Jam, Inmaken en Bewaren
Wereldkeuken Overige keukens
Hoeveelheid 2potten
Ingrediënten
500gramrode bessen
300mlwater
500gramsuiker
3eetlepelsport
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Voorbereiding
Was het fruit voorzichtig.
Zet een bord in de koeling, zodat het goed koud wordt.
Steriliseer alle potten en deksels.
Maken rode bessen jam met port
Doe het fruit in een pan met 300 ml water en breng aan de kook.
500 gram rode bessen, 300 ml water
Zet het vuur laag en sudder 20 tot 30 minuten, tot de bessen zacht zijn.
Zet een fijne zeef op een kom en doe de bessen erin. Laat gedurende de nacht uitlekken.
Meng het sap met de Port en de suiker en breng aan de kook en kook gedurende 5 minuten. Controleer met de koude bord methode of de jam voldoende gegeleerd is. Wanneer dat niet het geval is, kook je nog 2 minuten extra. (zie tips voor de uitgebreide uitleg)
500 gram suiker, 3 eetlepels port
Herhaal dat tot de jam de goede consistentie heeft. Haal met een keukenpapiertje het schuim van de jam.
Zet vervolgens het vuur uit en schenk de jam in de schone potten.
Vergeet de potten niet te etiketteren!
NOTITIES
1. Rode bessen:
Ook wel aalbessen genoemd, zijn zuur tot zoetzuur van smaak. Je kunt de hele bes eten, inclusief schil en zaden. Verwijder de steeltjes en was ze, net voor je ze gaat gebruiken, voorzichtig met water. Je kunt ook rode bessen uit de diepvries gebruiken.
Je kookt de bessen om het sap te laten vrijkomen. Doordat je het daarna zeeft blijven pitjes, steeltjes en velletjes achter in de zeef.
2. Rode port: Gebruik een zoete variant. Ruby en Tawny zijn beide goede keuzes. Wil je geen alcohol gebruiken, vervang dit door appelsap, druivensap of bessensap.3. Variaties
Verwerk de rode bessen samen met blauwe bessen voor een diepere smaak. Je vervangt dan de helft van de rode bessen door blauwe bessen.
Appel-Bessenjam: Voeg een fijngehakte appel toe aan het recept.
Ook lekker is om aardbeien te gebruiken. Dat geeft een zoetere smaak. Gebruik hierbij 300 gram aardbeien en 200 gram rode bessen.
4. Jam Tips
Zorg ervoor dat de potten en deksels voor gebruik goed gesteriliseerd zijn. Tessa van Patisserie heeft daar een goede beschrijving van en die vind je hier.
Je gaat met een papiertje over de hete jam heen om het schuim te verwijderen. Anders krijg je schuim in je potten.
Nadat de jam in de potten is gegoten zet je ze op de kop om te zorgen dat er geen lucht bijkomt (minder snel bederf)
5. BewarenDeze jam is, mits de potten goed gesteriliseerd zijn en afgesloten, een jaar houdbaar op een donkere en koele plaats. Eenmaal geopend, bewaar je de jam in de koelkast. Hij blijft dan nog maar enkele weken goed.