Deze basilicum olijfolie cake bevat geen boter, maar is toch heerlijk smeuïg. Het vleugje basilicum geeft een bijzondere smaak aan deze cake, die niet overheerst en heel goed combineert met de olijfolie. Het vleugje citroen maakt de cake heerlijk fris. Deze cake is verrassend en superlekker!
180mlbasilicum olijfolieKun je die niet aankomen, dan staat in het recept hoe te maken.
2eetlepelscitroensapvers
175grambloem
1theelepelbakpoeder
4eiwitten
100gramsuiker
Ingredients you need per step are listed below the step in Italic
Instructies
Basilicum Olijfolie Maken (optioneel)
Verwarm de olijfolie in een steelpannetje tot hij heet is. Zet het vuur uit. Roer daar dan de basilicum blaadjes door en laat 10 minuten op smaak komen. Zeef en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
10 takjes basilicum, 180 ml olijfolie
Basilicum Olijfolie Cake
Verwarm de oven voor op 180 °C of 160 °C.
Olie een cakeblik in en bekleed de bodem met bakpapier.
Meng in de eerste schaal de eigelen met het zout en suiker luchtig en lichtgeel in ongeveer 3 minuten.
5 ei gelen, ⅛ theelepel zout, 50 gram suiker
Mix de olijfolie en citroensap erdoor.
180 ml basilicum olijfolie, 2 eetlepels citroensap
Zet een zeef boven de kom en zeef het bloem en de bakpoeder in de kom. Spatel de bloem voorzichtig door het eigeel zodat het mooi luchtig blijft.
175 gram bloem, 1 theelepel bakpoeder
In een tweede schone kom klop je de eiwitten met schone deeghaken bijna stijf.
4 eiwitten
Terwijl je blijft mixen schep je de suiker er lepel voor lepel doorheen, tot het eiwit opgesteven is.
100 gram suiker
Schep ⅓ van het eiwit door het eigeel mengsel en roer dat goed door tot het gemengd is.
Spatel vervolgens voorzichtig de rest van het eiwit door het beslag en meng totdat het eiwit net gemengd is.
Schenk het beslag in de cakevorm en zet in de oven.
Bak 40 minuten in de oven.
Haal de cake uit de oven en laat 10 minuten afkoelen. Verwijder de bakvorm en leg de cake op een rooster en laat hem verder afkoelen.
NOTES
1. Wil je dit recept maken? Zet dan snel en eenvoudig alle ingrediënten met één druk op de knop op je boodschappenlijstje: 2. Eieren - De eieren scheidt je in ei-geel en eiwit. Zorg ervoor dat er geen enkel drupje ei-geel bij het eiwit terecht komt. Eigeel is vet en zorgt ervoor dat het eiwit niet meer stijf geklopt kan worden.Bij het kloppen van de eiwitten is het ook nodig om de mix haken en kom goed schoon te maken met heet water en afwasmiddel.3. - OventemperatuurGebruik bij voorkeur onder- en bovenwarmte. Stel bij gebruik de temperatuur in op 180 °C. In een heteluchtoven is 160 °C voldoende.Bak de cake in het onderste derde deel/midden van je oven. De cake heeft meer kans om te verbranden als je hem bovenin de oven bakt.4. - GaarheidOvens zijn inconsistent in warmte (soms zijn ze kouder dan de aangegeven temperatuur, andere keren worden ze heter).En als je je oven nog niet zo goed kent, controleer dan de cakes twee minuten voor het einde van de baktijd op gaarheid. Dat kan op drie eenvoudige manieren:
Schud de vorm lichtjes. Als de bovenkant van de cake nog beweegt, is hij nog niet klaar.
Druk met je vinger op het midden van een cake. Als de afdruk meteen terug veert, is de cake klaar. Als er een kuiltje zichtbaar blijft, moeten ze iets langer bakken.
Prik een tandenstoker in het midden van een cake. Als deze er schoon en droog uit komt, is de cake gaar.
5. - Bewaren
Kamertemperatuur - Wikkel de cake in plastic folie of bewaar in een luchtdichte trommel. Zo blijven ze tot drie dagen goed.
Diepvries - je kunt de cake ook invriezen. Wikkel eerst in aluminiumfolie en doe alles in een zak of luchtdichte doos. Zo kun je de basilicum olijfolie cake maximaal twee maanden bewaren.
6. - De weergegeven voedingswaarde is per plakje cake.