Zeeuwse bolussen bij de koffie. Wat een heerlijke lekkernij. De kleverige zoete broodjes met gekarameliseerde kaneelsuiker. Eet ze met een beetje roomboter en je kunt deze bolussen niet weerstaan. En met dit recept maak je ze voortaan zelf.
Voorbereiding 10 minutenmin
Kook Tijd 6 minutenmin
Rijstijd 1 uuruur20 minutenmin
Gang Lunch Recept, Ontbijt
Wereldkeuken Nederlands
Hoeveelheid 10bolussen
Ingrediënten
210mlmelk lauw
35gramboterongezouten, kamertemperatuur
1eimaat M
350grambloem
2theelepelsgistinstant, 8 gram
4gramzout
200gramsuiker
1theelepelgemalen kaneel
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Meng de melk, boter, ei, bloem en gist in een kom.
210 ml melk, 35 gram boter, 1 ei, 350 gram bloem, 2 theelepels gist
Mix en voeg na 2 minuten mengen het zout toe en kneed verder tot je een soepel deeg krijgt (ongeveer 10 minuten).
4 gram zout
Leg het deeg op een bakplaat en schuif die in de oven.
Zet een vuurvaste ovenschaal onderin de oven. Schenk in de schaal 250 ml kokend water. Sluit de ovendeur en laat het deeg 15 minuten rijzen.
Meng ondertussen de kaneel met de suiker in een kommetje en spreidt dat uit op een bord.
200 gram suiker, 1 theelepel gemalen kaneel
Verdeel het bolusdeeg in 10 stukken en rol elk stuk uit tot een slang van ongeveer 15 cm.
Rol die deegstrengen door het suikermengsel en leg terug op een bakplaat bekleedt met bakpapier.
Leg de bakplaat weer in de oven. Leeg de ovenschaal en schenk onderin de schaal weer 250 ml kokend water.
Doe de ovendeur dicht en laat weer 15 minuten rijzen.
Haal de rolletjes deeg uit de oven en rol ze verder uit tot je ongeveer 30 cm lange slierten hebt.
Haal die nogmaals door het suikermengsel.
Vorm van elke streng een bolus door de strengen om 3 vingers te rollen en in het midden vast te zetten.
Leg ze op de bakplaat.
Zet de bakplaat in de oven. Leeg de ovenschaal en schenk onderin 300 ml kokend water.
Laat dit 35 minuten rijzen.
Haal de bolussen uit de oven en laat ze onder een theedoek verder rijzen. Leeg de ovenschaal en zet terug in de oven. Verwarm de oven naar 250 ° C.
Na 20 minuten schenk je 250 ml kokend water in de ovenschaal. Zet de bakplaat met bolussen in het midden van de oven en bak de bolussen in 6 minuten gaar.
Haal uit de oven en keer ze meteen om. Laat ze verder afkoelen.
NOTITIES
1. Gist: In dit recept is 8 gram (2 theelepels) instant gist gebruikt. Gebruik je liever verse gist dan heb je 16 gram nodig. Gebruik je droge gist, dan heb je 8 gram nodig. Let op: bij zowel verse gist als droge gist moet je de gist eerst oplossen in lauwwarme melk.2. Bloem: Gebruik gewone bloem of patentbloem voor deze broodjes. Gebruik geen Zeeuwse blom. Zeeuwse bloem bevat minder eiwitten in vergelijking met gewone bloem en is daardoor heel geschikt voor koekjes bakken, maar niet voor het bakken van (zoete) broodjes.3. Oven Dit recept is gemaakt in een oven met onder- en bovenwarmte. Doordat je een ovenschaal met heet water onderin de oven zet, kun je dit recept ook in een heteluchtoven maken (anders drogen de bolussen te veel uit). Verlaag de temperatuur dan met 20 °C naar 230 °C.4. Lactose vrij: Vervang de boter door plantaardige margarine en de melk door sojamelk. De smaak zal iets veranderen, maar is nog steeds erg lekker.5. Hou het vochtig: De beste bolussen krijg je ze door ze in een vochtige omgeving te laten rijzen en bakken. Dit doe je door een ovenschaal met kokend water in een oven te zetten. Door de damp blijft het deeg vochtig. Dat komt de smaak van de bolussen echt ten goede!6. Bewaren
Kamertemperatuur: Bewaar de bolussen maximaal twee dagen bij kamertemperatuur in een afgesloten doos. De structuur gaat namelijk snel achteruit. TIP doe de bolus, net voor je hem gaat eten, 20 seconden op vol vermogen in de magnetron.
Diepvries: Vries ze meteen na het bakken in en verpak ze per stuk. Je kunt ze zo tot een maand bewaren. Laat ze ontdooien in de verpakking bij kamertemperatuur. Doe ze 20 seconden op vol vermogen in de magnetron voor je ze gaat eten.