Vandaag een heerlijk recept waarin de smaken van gestoofde ribjes en rode wijn samenkomen. Een heerlijk gerecht dat makkelijk te maken is in de slowcooker. Daar worden de gestoofde ribjes langzaam mals, doordrenkt met de rijke smaak van rode wijn en omgeven door een zee van groenten en saus. Hier ga je van smullen!
Kook Tijd 30 minutenmin
Stooftijd 3 uuruur30 minutenmin
Totale Tijd 4 uuruur
Gang Hoofdgerecht
Wereldkeuken Overige keukens
Hoeveelheid 4personen
Ingrediënten
3eetlepelsolijfolie
1kgspareribsongekruid, gesneden in stukjes van 3 - 4 botjes
zout en peper
10wortelsin blokjes van 1 cm gesneden
2stengelsbleekselderijin blokjes van 1 cm gesneden
1uiin ringen gesneden
1theelepelspeculaaskruiden
500mlrode wijn zoet
1theelepelgedroogde tijm
1laurierblad
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Verwarm een koekenpan en voeg de olijfolie toe. Laat het even opwarmen.
3 eetlepels olijfolie
Kruid de ribbetjes met zout en peper en bak ze bruin in de olie. Haal ze uit de pan en leg ze in de slowcooker.
1 kg spareribs, zout en peper
Voeg de wortels, selderij en ui toe aan de koekenpan. Roerbak gedurende 5 minuten. Schep de inhoud van de koekenpan in de slowcooker.
Schenk de rode wijn erbij en meng alles goed door.
Voeg als laatste het laurierblad toe.
1 laurierblad
Doe het deksel op de slowcooker en laat gedurende 8 uur op lage stand sudderen tot het vlees zacht is.
Verwijder het laurierblad en breng indien nodig op smaak met zout en peper.
Serveer de ribbetjes in de saus voor een eenvoudige en smaakvolle maaltijd.
NOTITIES
1. Op het fornuis: Dit recept kun je ook prima in een hapjespan of braadpan maken. Bak de ribjes goudbruin en haal ze even uit de pan. Bak de groenten 5 minuten aan en voeg de ribjes weer toe aan de pan. Voeg de rest van de ingrediënten toe en breng aan de kook. Doe een deksel op de pan en laat 3 uur sudderen op laag vuur. Controleer tussendoor of het gerecht niet te droog wordt. Voeg in dat geval extra water toe.2. Variaties: Voeg gedroogd fruit toe zoals pruimen of abrikozen. Ook gebakken champignons zijn een heerlijke aanvulling.3. Rode wijn:
In plaats van een zoete rode wijn kun je, als je dat lekkerder vindt, ook een fruitige rode wijn gebruiken.
Lezerstip: Hou je niet van een alcoholsmaak? Verwarm de wijn 2 minuten op hoog vuur, zodat de alcohol verdampt is, voordat je het aan de slowcooker toevoegt. Zelf heb ik die smaak niet ervaren, maar het kan misschien aan het type slowcooker liggen.
4. Slowcooker tijd.Spareribs gaar je op lage stand (low) gedurende 7 tot 8 uur. Op hoge stand (high) zijn ze in 4 uur heerlijk mals.5. Bewaren
Om overgebleven gestoofde ribjes met rodewijnsaus te bewaren, laat je ze snel afkoelen tot kamertemperatuur.
Koelkast: Doe de spareribs in een luchtdichte doos of wikkel ze in plasticfolie of aluminiumfolie. Je kunt de spareribs maximaal 3 dagen in de koelkast bewaren.
Diepvries: Wikkel de zoete spareribs in plasticfolie of aluminiumfolie en plaatst u ze in een diepvriesdoos of diepvrieszak. Zo blijven ze tot 3 maanden goed. Laat ontdooien in de koelkast (haal ze een nacht van tevoren uit de diepvries).
Opwarmen:
Oven: Leg de ribjes in een ovenschaal en verwarm 20 minuten (of tot ze goed warm zijn) in een voorverwarmde oven van 160 °C. Voeg 2 eetlepels water toe aan de ovenschaal, zodat de spareribs niet uitdrogen. Worden de ribjes te donker, dek de schaal dan af met aluminiumfolie.